· · Коментари: 0
исхрана пса

Купус, шаргарепа, броколи? Које ПОВРЋЕ пас сме да једе, а које не?

Током векова припитомљавања и живота са људима, пси су заволели и одређене врсте поврћа.

1615728468_Depositphotos_228221132_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Међутим то свакако не значи да ће оброк у виду салате бити сасвим довољан вашем љубимцу који је одрастао пас. Чак и ако сте сами на веганској исхрани, важно је да имате на уму да пси нису створени да се хране само поврћем. Нешто поврћа њихов дигестивни тракт може да обради док му је са већином врло тешко да изађе на крај. Штавише има поврћа које у себи садржи киселине и хемијска једињења која негативно реагију на систем за варење пса, што може да доведе до оштећења бубрега и нервног система. Доносимо вам данас листу дозвољеног и забрањеног поврћа за вашег четвороножног пријатеља.

Прочитајте још: Омиљени пас краља Петра: Ова куца је најсрећнија када јој дате задатак!

Дозвољено поврће:

КУПУС – пси могу да једу купус, али то често зна да изазове гасове. Купус је богат витаминима Б1, Б6 и К као и антиоксидантима који побољшавају здравље паса.

Краставац
Ако ваш пас треба да одржава здраву тежину краставац је поврће које треба да му понудите. Он појачава енергију и има изузетно низак број калорија у себи. Када поједе краставац ваш пас ће у организам унети витамине Б1, Ц, Ка као и калијум, бакар и магнезијум.

ШАРГАРЕПА – ово поврће представља идеалну ужину за пса јер се може грицкати у сировом облику. Шаргарепа обезбеђује витамине као што је Б, Ц, Д, Е и Ка као и мноштво влакана.

КАРФИОЛ – са овим поврћем треба бити штедљив. Карфиол такође може да доведе до гасова, али ако је припремљен на лаганој ватри он је идеалан извор витамина Б, Ц, К и омега 3 масних киселина.

ЦЕЛЕР – ако је могуће издвојити једно поврће као ултимативно за додатак исхрани вашег пса, онда је то свакако целер. Ово поврће јача вид вашег пса и освежава му дах, уклањајући истовремено каменац са његових зуба.

ЦВЕКЛА – већина коренастог поврћа се препоручује псима за додатак оброцима, а међу њима се издваја цвекла. Она обезбеђује здраву длаку вашем љубимцу и пази на здравље његовог система за варење. Цвекла садржи у себи витамин Ц, влакна, манган и калијум.

БРОКОЛИ – такође иако сме да једе броколи, ваш љубимац би од њега могао добити гасове. Поред тога оно што броколи доноси вашем псу су витамини А, Ц, Е и К, као и тона влакана.

Недозвољено поврће:

ШПАРГЛА – Иако није токсична за псе, шпаргла има ниску хранљиву вредност за псе, па их није исплативо хранити њоме. Осим тога пси могу да се врло лако загрцну када покушају да је сажваћу и поједу јер се тешко ситни зубима.

Празлику
такође биљка коју не би пас смео да једе јер може изазвати повраћање, дијареју, мучнину и несвестицу. Ако се унесе у великој количини у организам, може довести до пуцања црвених крвних ћелија.

КУКУРУЗ НА КЛИПУ – такође поврће које није токсично али је опасно за псе у погледу могућности гушења. Није препоручљиво да свом псу дате да једе овакву храну.

Прочитајте још: Пре него што изађете из куће помазите пса, а постоји добар разлог

БЕЛИ ЛУК – ово поврће спада у ред биљака које имају тиосулфат у себи, неорганско једињење које негативно утиче на системе за варење паса. Он може довести до анемије код пса, слабости, жутице и летаргије.

ЦРНИ ЛУК – попут својих рођака и црни лук није намењен псима, штавише врло је отрован и ако сумњате да је ваш пас појео макар и малу количину црног лука треба одмах да позовете вашег ветеринара. Симптоми на које треба да обратите пажњу су поврћање, тамно жута мокраћа и драматичан пад енергије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.