· · Коментари: 0
психологија

ЛАЖНА ПОЗИТИВНОСТ је неизбежна на ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Ево зашто то НИЈЕ ЗДРАВО

Упркос оном што се стално проповеда на Инстаграму, у животу није све увек бајно и сјајно, а израз биће све у реду некад једноставно није примењив.

1598441545_Depositphotos_58531667_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Ако сте позитивни чак и у околностима у којима то није природно, налазите се на територији токсичне позитивности и требало би што пре да одете одатле. У ствари, лажни оптимизам може бити не само иритантан, већ и штетан за ваше ментално здравље.

Прочитајте још: БЕСНИ без РАЗЛОГА? Болесна јетра утиче на КАРАТЕР нервозних људи, а ДЕПРЕСИВНИИМА је болестан суседни оган

Фото: Пиxабаy

Многи људи на друштвеним мрежама настоје (и успевају) да себе представе као срећне и снажне, а заправо су анксиозни или депресивни. Онлајн свет одувек представља филтриран поглед на стварност, а ако су наши ставови другачији од оних који нам се намећу, можемо се осећати лоше и запитати да ли је са нама све у реду. Стручњаци упозоравају да је форсирање лажне позитивности штетно и да шкоди и онима који је шире и онима који се против ње боре.

Форсирање лажне позитивности је штетно!

Зашто је лажни оптимизам лош?

Позитиван став је заправо здрав механизам за превазилажење проблема. Када себи признате како се заиста осећате у вези са ситуацијом, а затим донесете свесну одлуку да помоћу позитивних мисли превазиђете тешке околности, ту нема ништа спорно. Међутим, константно негирање проблема је потпуно друга ствар.

– Не постоји нико ко је стално позитиван… Ако то и јесте случај, значи да та особа користи порицање, потискивање или неки други одбрамбени механизам да би игнорисала друга осећања и увек била позитивна – каже амерички психијатар Гејл Солц.

Фото: Депосит

Прочитајте још: РЕЧ СТРУКЕ: Ово су НАЈБОЉЕ АКТИВНОСТИ за особе склоне НАГОМИЛАВАЊУ килограма

Која је разлика између токсичне и здраве позитивности?

Главна разлика је у прихватању реалности. Једно је рећи себи да ситуација није сјајна, али да се може лакше пребродити уз позитиван приступ. Токсична позитивност своди се на негирање стварности. До ње долази када себе убедите у то да се лоше ствари не дешавају. Међутим, то потискивање проблема неће променити стварност. Негирање туге, беса и других, потпуно природних емоција које нису позитивне, веома је опасно. Такође, без обзира на то колико их потискујете, ти негативни осећаји неће нестати. Они ће се испољити у виду главобоље, несанице или самодеструктивног понашања.

Људи који прихватају свој емоције имају боље ментално здравље и лакше се носе са стресом!

Истраживања показују да сузбијање емоција повећава ризик од раније смрти, укључујући смрт од рака и срчаних болести. Са друге стране, људи који прихватају све своје емоције, имају боље ментално здравље и лакше се носе са стресом.

Прочитајте још: Престаните да једете БЕЛИ ХЛЕБ и десиће се ТРИ ПРОМЕНЕ у вашем организму

Како се носити са токсичном позитивношћу?

Када се догоди нешто непријатно, размислите како се стварно осећате у вези са том ситуацијом. Важно је да признате и прихватите своја осећања, без обзира на то каква су. Поразговарајте о свему са неким ко вам је близак и осећаћете се боље. Уколико вас узнемирава тренд нереалног оптимизма на друштвеним мрежама, можда је време да направите паузу и у наредном периоду будете оффлине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.