Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИНФЕКЦИЈЕ

Лечите УПАЛУ УХА одмах и сада, јер може да се догоди нешто СТРАШНО!

Који су најчешћи узроци упале уха, како се лечи и које су могуће последице - говори проф. др Душан Милисављевић, специјалиста оториноларингологије и директор ОРЛ клинике Клиничког центра у Нишу:

1607854339_Depositphotos_6698306_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Верватно је свако бар једном у животу осетио јак и интензиван бол у уву. Ако се томе дода преостељивост на додир, повишена телесна температура, запушеност ува и слабији слух, онда је реч о симптомима који  указују на упалу ува. Овим запаљенским процесима склонија су деца, али нису изузете ни одласле особе.

- Морамо да разликујемо бол који проузрокује инфекција спољњег ушног канала и онај изазван запаљењем средњег ува. Што се тиче запаљења спољњег ушног канала, то може да се прошири на ушну шкољку, па чак и на бубну опну. Реч је о веома јаком и интензивном болу. Чак у 98 одсто случајева узрочник је бактеријска инфекција - Staphylococcus aureus (70 процената) и Pseudomonas aeruginosa (до 60 одсто) - каже Милисављевић.

Прочитајте још: Доктор Тиодоровић упозорава: Брзо тест на корону из АПОТЕКЕ је брз, али...

Ова инфекција најчешће се јавља у летњим месецима када многи спас од врућина потраже на базенима у којима вода није увек чиста. Лечи се топикалним препаратима.

Шта је упала уха?
- Упала средњег ува представља акутни запаљенски процес. Чешже се јавља него запаљење спољног ушног канала и манифестује се јачим болом. Процес захвата средње уво и у 70% случајева претходи инфекцији горњих дисајних путева. Највећа учесталост запаљења средњег ува је од шестог до 24. месеца беба и најчешће се јавља због другачијег положаја Еустахијеве тубе. До 80 % деце свих узраста има запаљење средњег ува до треће године.
Средњи канал се лечи локално.

- Моја препорука је да се прво крене са локалном терапијом да би се избегло продужено излагање бактерија, како не би постале резистенте на антибиотике. Код упале спољњег ушног канала, не постоји значајна разлика да ли се лечи капима, таблетама или инјекцијама, па зато препоручујемо локалну терапију - истиче лекар.

Лечи се пеницилином и не оставља последице слуха.

Како се лечи упала средњег ува?

- Код тешког облика овог запаљења потребно је да се укључи антибиотска терапија, независно од тога да ли је присутан бол, а пеницилин је први избор у терапији - каже доктор.

Бактерије Фото: Депозит

Да ли учестале упале у детињству остављају последице касније у животу?

Али, ако су упале честе...

- Једном излечено уво не би требало да изазове сметње код слуха. Ако је реч о честим упалама, неопходно је да се лечи адекватним антибиотицима, правовремено и да се терапија даје онолико колико је потребно - истиче др Милисављевић.

Прочитајте још: ТРИ САВЕТА нутриционисте за јачање имунитета током пандемије КОРОНА ВИРУСА

У ово доба године може да дође до запаљења средњег ува, које може да претходи инфекцијама горњих дисајних путева. Сви наши ОРЛ органи, па и цео организам, су повезани. Све што се деси у средњем уву, инфекција, може да зварши на плућима и зато је потребно да се свака болест третира на прави начин.

- Прво, адекватно постављеном дијагнозом, добром терапијом, јер инфекција може да се прошири до Еустахијеве тубе, на нос, на синусе, може да крене ка мозгу или плућима - закључује Милисављевић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas