· · Коментари: 0
БАЛКОН

Лето пита: Где су ПЕТУНИЈЕ? Још није касно да направите свој МАЛИ РАЈ

Још није касно да балкон претворите у свој мали рај, а у томе ће помоћи петуније.

1594706649_petunijaPixabej.jpg
Фото: Пиксабеј

Петуније се обично саде у мају, а цветају читаво лето, чак до октобра. Ни сада није касно да њима украсите балкон, терасу или врт.

Прочитајте још: ОВИХ 5 љубичастих биљака МОРАТЕ имати у врту: Привлаче ЛЕПТИРЕ, а терају КОМАРЦЕ

Редовно заливање и веома мало неге - у ових неколико речи може се описати све што је потребно петунијама. Међутим, да би биле бујне читавог лета потребно је још нешто.

Расад се купује у мају, а сада одрасле биљке.

Кренимо од почетка. Расад петунија купује се у мају и сади у хумусну земљу. Сада је касно за то, па је најбоље одмах купити посађене одрасле биљке. Уколико их пресађујете у своје жардињере одмах им дајте најплодију земљу коју можете да набавите. Тиме сте завршили са прихраном.

У јулу једноставно купите одрасле биљке Фото: А.М.

Петуније су прелеп украс прозорских сандука, ограда балкона, али и у врту као рунделе око дрвећа или у комбинацији са другим, високим биљкама. Одлично подносе сунце и српске врућине. Готово да су једне од ретких које лепо напредују на сунцу које данима пече.

Украс у врту Фото: А. М.

Прочитајте још: Растерује КОМАРЦЕ, од ње се прави СОК и леп је украс врта

Током великих врућина заливају се ујутру и увече, а најбоље је када је то вода без кречњака. То значи да неколико флаша са водом треба напунити и оставити отклопљене најмање један дан.

Заливају се и ујутру и увече, одстојалом водом.

Да би бујно цветала потребна јој је прихрана, па уколико почиње да расте у висину без мноштво цветова то је најбољи знак да је петунија "гладна". Обичној е довољан запушач течног ђубрива у литар воде. Такође, петуније ће боље цветати ако редовно уклањате прецветале цветове.

Редовно заливање Фото: Пиксабеј
Запушач течног ђубрива и украњање прецветалих цветова и петунија ће бујати.

Крајем лета могу да постану лепљиве и тиме јављају да им недостаје гвожђе.Најбоље је набрати коприве и убацити у воду којом ће се петуније залити. Још један начин је да се орежу - једноставно скрате изданци и тако покуша да им се врати снага.

Прочитајте још: Волите ХОСТЕ? Воле их и пужеви! Ево 5 начина БОРБЕ против слузавих напасти!

На крају лета са петунија можете покупити семе. Препознаћете га по сувим чаурама у које ће се претворити чашица са латицама уколико је редовно не уклањате. Ако сте петуније добили од искусног баштована и имају мање, мирисне плаво-беле латице - сакупите семе. У суспротном, реч је хибриду који неће дати род наредне године.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.