· · Коментари: 0
исхрана

Личи на кромпир и шаргарепу, а потпуно је другачији: Зашто БАТАТ треба уврстити у исхрану?

Једна од великих предности батата је његова лака припрема, омогућена његовим универзалним укусом и великој количини влакана.

1617712465_Depositphotos_20043665_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Када се расече батат више личи на шаргарепу него на кромпир  јер је наранџасте боје, а и сама биљка је издуженог облика налик дебљој шаргарепи. Укус не личи ни на једну од ове две намирнице, па га и не треба мешати са кромпиром.

У сваком случају, слатки кромпир или батат последњих година постаје део и наше трпезе, након што је прошао дуг пут од јужне и централне Америке, одакле води порекло, преко Новог Зеланда, Кине и Јапана, па све до Индије и Уганде, где такође постоје подврсте ове биљке.

Прочитајте још: Стижу ЈАГОДЕ: Шта црвено, бобичасто воће може да уради за наше здравље?

Насупрот тешком и скробном класичном кромпиру, слатки кромпир никако није тежак за исхрану, не изазива гасове нити проблеме у стомаку, нити ствара осећај надутости и није узрок гојазности. Напротив, он се све више препоручује у склопу дијета и посебних режимских планова прављених ради мршављења.

Витамини у батату

Од забележених витамина којих има у највећој мери треба споменути витамине Б комплекса и то нарочито Б6. Као најпознатији витамин који утиче на здравље срца и крвних судова, због свог утицаја на ниво хомоцистеина, батат постаје део јеловника који се препоручује срчаним болесницима али свакако и као превентива.

Фото: Депосит

Забележена је и висока концентрација витамина Ц, кога се препоручује ради општег здравља, јачања имунитета, еластичности коже, костију и мишића и као сјајни антиоксиданс.

Минерали у батату

Као и код витамина, дугачак је списак минерала који су садржани у овом поврћу. Међу првима је свакако калијум, јер га има највише а знамо да доприноси и очувању имунитета, јачању организма, костију, мишића и крвних судова, а забележен је и као моћан антиоксиданс, пише кодрен.цом. Ако се томе дода и магнезијум, веома снажан у борби против старења и нервозе, који изазивају слабљење организма, онда је јасно да често конзумирање ове намирнице потпомаже у спречавању настанка најтежих болести.

Прочитајте још: Побољшава варење, утиче на здравље костију... Зашто треба да заволимо КЕФИР?

Треба нагласити да је као део јеловника источњачких народа забележио висок степен јачања имунитета и заштите од болести.

Једна од великих предности батата је његова лака припрема, омогућена његовим универзалним укусом и великој количини влакана. Батат се може буквално спремити на све могуће начине које знате, почев од класичног спремања као што се спрема кромпир, а то је пржење, печење и кување, батат се може спремити на грилу или барити са додатком сосова од поврћа или рибе.

Будући да нема толико скроба као класичан кромпир, погодан је у комбинацији са црвеним месом јер не отежава варење, а и вегани га могу конзумирати само са бареним поврћем на лаганој ватри.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.