Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

ЉУБОМОРА: Шта предузети кад се токсични страх отме контроли

Нужно саветовање и лечење.

1607941379_Depositphotos_239289176_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Љубомору чешће осећају људи с ниским самопоуздањем, импулсивни карактери, они који су опседнути емоционалним делом свог живота, размажене и нарцисоидне личности које захтевају пуно пажње и они који страхују од самоће.

Она може бити и научени осећај, уколико су родитељи или један од њих били изразито љубоморни, па тако дете учи такав модел понашања као нормалан и друштвено прихватљив. Разлика између нормалне и патолошке љубоморе лако се уочава, јер је нормална љубомора изазвана конкретним ситуацијама, док патолошку обележавају ирационални страхови и неутемељени испади.

Прочитајте још: Разлози зашто ЛЕПШИ ЉУДИ заврше са РУЖНИЈИМА

У везама где је један партнер патолошки љубоморан нужно је саветовање и лечење љубоморног партнера, јер у супротном психички малтретира своју "здраву" половину.

Љубомора на мушки и женски начин

Најчешће се јавља као последица страха од губитка партнера. Одређена доза љубоморе је природна и показује колико је другој половини стало до односа, али све изнад тога постаје отров за везу. И код начина на који исказујемо љубомору као и окидача љубоморе, могу се уочити полне разлике.

Прочитајте још: Најгоре реченице које упућујете партнеру, а да тога нисте ни свесни

Фото: Депозит

Док су мушкарци осетљивији на знакове сексуалне невере и често ће својим вербално и физички агресивним понашањем исказивати љубомору, жене су осетљивије на знакове емоционалне невере и љубомору ће изражавати директно и одмах конфронтирајући партнера.

Симптоми патолошке љубоморе

  • Проверавање партнера неколико пута на дан 
  • Забрањивање излазака или покушај изажавања грижње савести како партнер не би изашао
  • Редовно оптуживање партнера за превару без икаквих доказа
  • Предлози за мање изазовно облачење, углавном у случају мушке љубоморе
  • Физичка агресија

Прочитајте још: Парови се свађају 312 пута годишње! А, ово је најчешћи РАЗЛОГ

Зауставља се анализом властитих страхова

Најважнији корак у превладавању љубоморе је анализирање и признавање тих лоших осећаја. Уколико је љубомора неоправдана, треба признати и измишљање повода.

Потом треба радити на властитој сигурности и самопоштовању, за шта је често потребна помоћ психолога. Такође, треба престати замишљати црне сценарије у глави, попут прељубе где год се партнер креће и посветити се својим хобијима и испуњењем властитог живота.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas