Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

У односу на то како гледате на ПОСАО, ризикујете старење мозга и ГУБИТАК ПАМЋЕЊА

Научници су први пут повезали старење мозга са губитком памћења

1597143128_mozak-4.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Ново истраживања научника са Универзитета у Колораду показало је да се промене у мозгу могу догодити, уколико посао сматрате физички стресним.

Прочитате још: Поред брзе хране, ове ТРИ НАМИРНИЦЕ нам непрестано подижу ниво ЛОШЕГ ХОЛЕСТЕРОЛА

Истраживање је рађено путем анкете, а много анкетираних људи, пријавило је да није имало нужно напорне послове.

Фото: деспоситос

Ипак ментални стрес на послу није био повезан са губитком волумена у хипокампусу - делу мозга критичном за памћење - или потешкоћама у испуњавању задатака заснованих на памћењу.

- Научници још увек не знају тачно, зашто перцепција физичког стреса може довести до бржег старења мозга, али њихов рад би могао да баци светло на „тамнију страну физичке активности - рекао је главни аутор студије др Ага Бурзинска за ДаилиМаил.цом.

За стрес је познато да деструктивно делује на ум, али већина истраживања његових ефеката односи се на хронични стрес, као што су брига о финансијама, здравствена питања, злоупотребе односа или расизам. Научници са Универзитета, упоређивали су величину дела мозга који је углавном одговоран за памћење, званог хипокампус, код старијих људи различитих занимања.

Скенирање мозга које су узели показало је да они чији су последњи послови били физички стресни имају мање хипокампузе од оних који су пријавили ментални стрес на послу. Ти исти људи који су били под стресом више су се борили са задацима који су захтевали да се присете информација.

Прочитајте још: Прво мерите довољну ДОЗУ СНА, а онда чим БУДИЛНИК зазвони на НОГЕ ЛАГАНЕ!

Фото: деспоситос

Тестирали су и 99 људи у доби од 60 до 79 година о њиховим најновијим пословима. Током поступка скрининга за студију, ниједан од учесника није показао никакве знакове конкретних проблема, да је претрпео  било какве менталне или неуролошке болести, као и да нису имали мождане ударе.

Скенирање и меморијски задаци показали су велику разлику у мислима оних који су осећали да су им послови физички стресни.  То нису били физички радници. У ствари, када би били упитани да категоришу врсту посла којим су се бавили, само један од учесника студије би се сматрао физичким радником.

Већина испитаника били су добро образовани, имали су релативно високе приходе и били су на руководећим позицијама.

Ако људи свој посао схватају као прекомерно напоран - чак и ако им није физички тежак, то их може навести да свој посао описују физички стресним

Прочитајте још: Вежбе за раван стомак и јака леђа: Лаке вежбе за тело као струна

Нова студија је „први доказ да се здравствено понашање у слободно време, попут физичке активности и онога што доживљавамо на послу, такмиче у вези са нашим здрављем мозга -закључила је.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas