Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РАСКИД

Људи који су МИРОТВОРЦИ имају родитеље који су ВЕЧИТО у ПУБЕРТЕТУ

Да ли је могуће да неко престане да воли свог драгог/драгу, са којим је проживео толико тога лепог и ружног? Шта се променило и због чега?

1602347158_Depositphotos_33458855_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Први, најчешћи, па самим тим и најлогичнији, одговор је да је "нашао другу". А шта ако то није случај?

Шта да се ради ако један од партнера у вези престане да воли, као и шта најчешће прво обоје осете приликом те спознаје, објашњава нам др Лидија Васиљевић, психолошкиња и психотерапеуткиња:

Прочитајте још: Ко се ВОЛИ тај се ЉУБИ, а ко се редовно ЉУБИ - у животу му се деси ОВО!

- Ниједан однос нема гаранцију. Његов ток, трајање и квалитет зависе од много различитих ствари. Уколико неко од партнера престане да воли оног другог, а тај други и даље осећа емоције, наравно да је у најави емоционални бродолом, динамика која захтева разговор, суочавање, доношење одлука - објашњава психотерапеуткиња.

Како вратити љубав?
- Ово питање задире у сферу магије и метафизике - каже др Васиљевић.
Већини се врате стари страхови, осећај самоће.

Већина људи осети страх при помисли да ће бити "остављени" или поново сами. Код неких то може да реактивира неке од ранијих страхова, губитака, да их врати у животне фазе у којима су се слично осећали.

Остављени често осећају физички бол Фото: Депозит

- Чак и наше тело памти, тако да ће неке особе одреаговати соматизацијом, разним симптомима који су телесне природе, а заправо тиме избегавају суочавање са истином. Не беже сви од спознаја, неки се суочавају и траже да се ствари рашчисте, спремни су да чују истину, одболују и наставе даље, али таквих је мање - истиче др Васиљевић.

Прочитајте још: ГОВОР ТЕЛА нас открива: Ово су занци да је ваша ВЕЗА у КРИЗИ

Колико заједничка деца или планирање потомства могу да помогну у томе?

Вечити пубертет
Парови су због тога у вечитом "пубертету" - траже савете од родитеља у зрелим годинама, приклањају се мишљењу породице, чак и рађају бакама и декама унучиће, јер је то њихова потреба.
Не уцењујте никада партнера децом!

- Нисам присталица тезе да су деца лепак за однос. То, пре свега, није фер према деци. Њихов задатак још пренатално постаје да решавају проблеме родитеља и да се потруде да их задрже у односу. Таква деца често постају мале дипломате, миротворци, терапеути својих родитеља, с великим страхом да ће се све распасти ако се удаље и живе своје животе, једном кад одрасту - наглашава др Васиљевић.

Да ли је важније шта други мисле о вама?

У нашој средини се мишљењу других придаје превише пажње. Врло често се дешава да се придаје и више пажње слици коју желимо да оставимо пред другима него о самој реалности.

Прочитајте још: Да ли је ОН ПРАВИ? Одговорите на ОВИХ 10 питања и ОДМАХ ћете знати

Сасвим је легитимно посаветовати се с пријатељима и породицом, али задржати у односу на то здраве границе, дозу скепсе. Много је боље потражити помоћ психотерапеута, јер је њихов посао да буду неутрални, да нам помогну да разумемо своје стање и одлуке - закључује др Васиљевић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas