Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАУЧНА ИСТРАЖИВАЊА

Људи са већим бутинама и куковима живе дуже?

Прекомерна масноћа око струка повезана је са већим ризиком од ране смрти, али нова истраживања су показала да већи кукови и бутине, могу тај ризик да смање

1601370837_butina.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Мерење такозване "централне масноће" и употреба уз индекс телесне масе (БМИ) могло би дапомогну у утврђивању ризика од превремене смрти,кажу научници.

Прочитајте још: Разлози због којих нам се накупљају МАСНЕ НАСЛАГЕ у пределу СТОМАКА

Они такође кажу да су досадашњи радови у овој области, који су истраживали повезаност опсега струка и укупног ризика од смртности, донели "неусаглашене резултате" и да је њихов рад најобимнији до сада. Показало се да људи треба да се усредсреде на свој струк, а не само на БМИ или тежину.

Прочитајте још: ЗГОДНА без ОПЕРАЦИЈА? Славна глумица вежба у положају СПАЈДЕРМЕНА

Фото: деспоситос

Најновија открића међународног тима истраживача заснована су на резултатима 72 студије у којима је учествовало више од 2,5 милиона људикоји су праћени између три и 24 године. Свака студија јпоказала најмање три ризика мере „централне дебелости“, укључујући обим струка, обим кукова, обим бутина, тј. однос струка и кука, струка и висине и однос струка и бутина.

Постојао је и индекс телесне масноће, за који истраживања кажу да је мера укупне телесне масе сачињене само од масног ткива. Аутор студије Таусеф Ахмад Кхан, са одсека за нутриционистичке науке Универзитета у Торонту, рекао је да масноћа око стомака може бити проблематичније од других делова тела.

Маст на стомаку  се складишти око органа у стомаку и њен вишак је повезан са високим холестеролом, високим крвним притиском, болестима срца, дијабетесом и можданим ударом. Због тога, ако имате више масти на стомаку можете повећати ризик од умирања од ових болест
Фото: деспоситос

Свако повећање обима струка за 10 цм повезано је са 11% већим ризиком смртности од свих узорака. Свако повећање односа струка и кукова, односа струка и висине и односа струка и бутина од 0,1 јединице повезано је са око 20% већим ризиком, додали су.

Њихови налази сугеришу да су обим бутина и обим кукова "обрнуто повезани са ризиком смртности од свих узрока". Свако повец́ање обима кукова за 10 цм повезано је са 10% мањим ризиком од смртности од свих узрока, а свако повец́ање обима бутина од 5 цм повезано је са 18% мањим ризиком.

Др Кан рекао је да се масноћа у куковима сматра корисном, а величина бутина показатељ количине мишића.

 

Прочитајте још: Држите ЛЕКОВЕ У КУПАТИЛУ? Морате их одмах изнети или их БАЦИТИ

- Струк је бољи показатељ масноће на стомаку и премда се не може циљати одакле се губи масноћа. Губитак килограма дијетом и вежбањем такође ће смањити струк, а самим тим и масноћу на стомаку - закључио је доктор Кан.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas