Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОМО

Лош холестерол: Тихи убица крвних судова (ВИДЕО)

Са Проф. Др сци. мед. Светланом Апостоловић, специјалистом интерне медицине - кардиологом, из Клинике за кардиологију КЦ Ниш, разговарамо због чега је повишен холестерол опасан, због чега се јављају болести срца и крвних судова и да ли их је могуће спречити.

1614096922_prof.jpg
Фото: Промо
Oglas

Лош холестерол (ЛДЛ) представља најважнији фактор ризика за развој атеросклерозе. Болест крвних судова настаје управо због таложења лошег (ЛДЛ) холестерола и калцијума, долази до стварање крвног угрушка унутар крвног суда или срца, који делимично или потпуно блокира проток крви. Као последица могу се јавити срчани или мождани удар.

Поред нивоа холестерола у крви, налаз калцификата у зидовима коронарних артерија представља лош прогностички знак. Што је више калцификата, смањује се еластичност артеријских крвних судова и повећава могућност смртног исхода од нежељених кардиоваскуларних догађаја.

Шта се препоручује оваквим пацијентима?

Прва мера у лечењу је промена стила живота, која подразумева здраву исхрану и адекватну физичку активност. У зависности од степена ризика одређују се вредности ЛДЛ холестерола, које треба постићи током лечења. Нови Европски водичи су препоручили строже циљне вредности у односу на раније препоруке, а оно што је свима заједничко за ниво ЛДЛ холестерола ,,што ниже, то боље,,

Пацијенатима који нису имали инфаркт, мождани удар или интервенције на коронарним артеријама и немају доказане атеросклеротксе промене на периферним крвним судовима неопходно је проценити ризик за настанак кардиоваскуларних облести. У процену ризика улазе информације о томе колико година пацијент има, колике су му вредности укупног холестерола, колика му је висина крвног притиска и да ли је пушач или не. Ако се процени да је десетогодишњи ризик за настанак кардиоваскуларних болести изнад 5 %, започиње се терапија статинима.

Да ли је истина да се када се јадном започне са статинима они користе доживотно?

Статини су први терапијски избор у лечењу повишеног холестерола код пацијената са повишеним ризиком да доживе нежељени кардиоваскуларни догађај. Лечење јесте дуготрајно, у одређеним случајевима и доживотно, због тога је врло битно одредити када је заиста неопходна примена статина, како би се избегло непотребно излагање евентуалним нежељеним ефектима ове групе лекова, али и могућности интеракције са другим лековима.

Код особа које имају повишен ниво холестерола у крви али им је ризик за настанак кардиоваскуларних болести испод 5 %, снижење холестерола можемо постићи и применом дијететских суплемената.

Монаколин К  је супстанца за коју је доказано да смањује ниво холестерола и триглицерида у крви. Добија се из екстракта црвеног пиринча и сматра се алтернативном избором за повећан ниво масноћа у крви. Резултати многобројних испитивања су показали да монаколин К значајно снижава ниво холестерола након 8 недеља примене. Снижење холестерола је слично оном које се бележи са појединим представницима статина и значајно веће него у контролној групи, која није користила ове препарате. Резултати показују проценат снижења холестерола ЛДЛ за 27,7%, укупног холестерола за 21,5%, триглицерида за 15,8% и аполипопротеин Б (апо-Б) за 26%.

Оваква истраживања дају самопоуздање лекарима за препоруку и пацијентима за употребу екстракта црвеног пиринча, у циљу алтернативног снижавања холестерола уместо конвенционалнијих терапија статином. Важно је напоменути да се екстрат црвеног пиринча и препарати који садрже Монаколин К не користе истовремено са статинима.

Поред повишеног нивоа холестерола у крви, калцификација крвних судова такође представља лош прогностички знак. Она смањује еластичност крвних судова и повећава могућност за настанак срчаног или можданог удара због јој се мора посветити пођеднака пажња.

Студије су показале да је витамин К2-МК7 неопходан за активацију одређене врсте протеина који спречавају таложење калцијума у зидовима крвног суда.  У великој студији на 4807 испитаника, током 7 година праћења, показано је да унос витамина К2 МК7, у адекватној концентрацији, доводи до смањења таложења калцијума у аорти и коронарним артеријама. Ови налази указују да  би адекватан унос витамина К2 МК7 могао бити важана помоћ код коронарне болести срца.

Фото: промо

ARTEROprotect® Forte представља природни препарат, који се примењује у циљу регулисања новоа холестерола у крви, а може помоћи и у спречавању настанка промена у зидовима крвних судова. Једна капсула ARTEROprotect® Forte на дан обезбеђује 10 мг Монаколина К који доприноси одржавању нормалног нивоа холестерола, обезбеђује 45 µг витамина К2-МК7 који доприноси нормалном формирању колагена потребног за нормалну функцију крвних судова.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas