· · Коментари: 0
МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН

Ловац на багове тврди да ВАШ БРОЈ могу да нађу сви ПРЕКО ГУГЛА! ЕВО КАКО

Данас су мобилни телефони саставни део живота, и уколико нечији број падне у погрешне руке, штета може да буде велика.

1593094754_Depositphotos_51070169_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Независни сајбер-стручњак из Индије и „ловац на багове“ Атул Џајарам је, тако, пронашао још један пропуст. Он тврди да су бројеви телефона многих WхатсАпп корисника доступни помоћу једноставне Гоогле претраге.

Прочитајте још: Аппле УЗВРАЋА УДАРАЦ Самсунг-у! Стиже ли и иПХОНЕ на преклоп? (ФОТО/ВИДЕО)

Како пронаћи бројеве?
Бројеви телефона повезани са WхатсАпп налогом у било којој земљи могу се пронаћи укуцавањем овога у Гоогле претрагу: сите:wа.ме“позивни_број“. На пример, српским бројевима можете приступити укуцавањем сите:wа.ме „+381“.

Како каже, бројеви су доступни свима у „плаин-теxт“ варијанти, односно отвореном тексту, а погођени су корисници из скоро свих земаља. Грешка се налази, тврди Џајарам, у опцији „Цлицк то цхат“ на десктоп верзији апликације WхатсАпп.

Када се та опција одабере, корисници могу да се дописују са неким а да немају меморисан његов број телефона. Ипак, Гоогле их индексира, па су тако доступни за претрагу.

Прочитајте још: Сонy Xпериа 1 ИИ: Супер паметни телефон са два Сонy и два Самсунг сензора, а цена "ситница"

- У зависности од поставки приватности, лако се могу пронаћи статус и фотографија профила, као и име. С обзиром на то да се види и ваш број мобилног телефона, најбољи начин да се заштитите је да обришете WхатсАпп налог или промените број -  каже Џајарам.

Фото: Депозит

WхатсАпп је, међутим, имао одговор на ово. Не чини се да су нешто посебно забринути, упркос предлогу Џајарама да је требало да користе енкрипцију.

Прочитајте још: Редми К20 серија освојила светско тржиште: За 9 месеци продато 5 милиона примерака

- Мада ценимо овај истраживачки извештај и време које је утрошено, не сматрамо да је то проблем јер садржи индекс претраживача УРЛ-ова које су корисници WхатсАпп-а изабрали да учине јавним. Сви корисници, укључујући компаније, могу да блокирају нежељене поруке једним притиском на дугме - објавили су из компаније.

Међутим, чини се да је овај став превише лежеран. Данас су мобилни телефони саставни део живота, и уколико нечији број падне у погрешне руке, штета може да буде велика.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.