Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
9 ЖИВОТА

Мачак СЕМ је служио на ратним бродовима, преживео ТРИ ТОРПЕДА и отишао у ПЕНЗИЈУ

Прави пример за тврдњу да се мачке увек дочекају на ноге је мачак Сем, познатији као Непобедиви.

1594646479_SEM.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Овај црно-бели припадник мачје врсте започео је морнарску каријеру у "Кригсмарине" - флоти нацистичке Немачке, као љубимац посаде.

Прочитајте још: Морате набавити крзненој љубимици: Свемирска КАПСУЛА за МАЧКУ (ВИДЕО)

Први брод на којем је "служио" био је легендарни "Бизмарк", дугачак 241 метар, који је поринут 14. фебруара 1939. године. Мачак се придружио посади 18. маја 1941, а потопила га је савезничка морнарица у поморској бици крајем маја 1941. Преживело је свега 111 од 2.200 чланова посаде.

Први посао "Бизмарк"
Пошто је "Бизмарк" потопљен мачак је променио страну у рату и име.

Неколико сати касније, мачка су пронашли како плута на дасци, а спасли су га морнари са британског разарача "Козак". Посада му је дала име Оскар, и мачак је променио страну у рату.

Оскар је био на "Козаку" наредних неколико месеци, док је брод обављао дужност пратиоца конвоја на Медитерану и Северном Атлантику. Кратко време све је ишло глатко, али је на крају разарач тешко оштећен торпедом, а 139 чланова чланова посаде је погинуло.

Оскар Сем Непобедиви Фото: Треће око
Када је потонио "Козак" Оскар добио је ново име Сем и брод.

Дан након потонућа, 27. октобра 1941. Оскар је опет пронађен како се држи за комад даске западно од Гибралтара. Британски официри су га однели на обалу, а када су схватили о којем се мачку ради, променили су му име у Непобедиви Сем - прикладно за некога ко је преживео потонуће два ратна брода. Али, авантура још није била готова ...

Непобедиви је преживеи у потапање трећег брода, а онда га је британски гувернер послао кући.
Три пута спашен са даске

Сема је усвојила посада "Арк Ројала" (иначе, брода који је торпедовао "Бизмарка"). Занимљиво је да је "Арк Ројал" преживео неколико торпедовања и стекао репутацију "срећног брода", чак су Немци у неколико наврата известили да је потопљен, и зато је то било право место за Непобедивог Сема.

Међутим, ова комбинација ипак није била добитна, и 14. новембра 1941, при повратку са Малте, "Арк Ројал" је потопила немачка подморница.

Прочитајте још: Ову мацу називају Т-РЕКС, прати је пола МИЛИОНА људи, а њен живот ће вас РАСПЛАКАТИ (ВИДЕО)

И овог пута Сем је нађен на плутајућој дасци, а извештаји кажу да је био "усплахирен, али неповређен". И за њега је ово било превише, па је пребачен на копно и провео неко време у резиденцији гувернера у Гибралтару. На крају је пребачен у Велику Британију, где је остао у "Дому морнара" у Белфасту до краја својих земаљских дана, 1955. године.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas