· · Коментари: 0
ЕПИДЕМИЈА

Научници тврде: МАЂАРСКЕ МУМИЈЕ су КЉУЧ за данашње ЕПИДЕМИЈЕ

Када су 1994. године радници у подруму доминиканске цркве на северу од Будимпеше пронашли 125 мумија уследила је обимна форензичка истрага.

1597669958_TimelineWHD.PNG
Мумија Фото: Youtube/ screenshot Timeline-World History Documentaries

Сви су били шокирани када су грађевински радници разбили зид и пред њима су се указале мумије. Ових 125 мумија су зазидане циглама у крипту и на тај начин су се природно мумифицирале. Међу њима су се налазили свештеници, виђенији људи, али и обични мештани.

Прочитајте још: ОВДЕ можете да бирате шта желите, а само КИЛОМЕТАР ДАЉЕ вас чека право изненађење (ФОТО)

Ковчези Фото: Youtube/ screenshot Timeline-World History Documentaries

Ковчези су се налазили у зазиданој просторији наређани од пода до плафона и лако су могли да се препознају имућнији људи обучени у бољу гардеробу. Људи су овде сахрањивани од 1731. до 1838. године. Пошто је крипта била зазидана створила се микроклима изузетно сувог ваздуха која је зауставила  труљење тела и гардеробе.

Цигле су створиле микроклиму сувог ваздуха

Прегледањем архива овог манастира умрле су могли да пронађу у књигама, јер су сачувани подаци о именима и детаљи осмрти. Ово откриће је постало права ризница за епидемиологе.

Мумије су ризница за данашње епидемиологе!
Мумија Фото: Youtube/ screenshot Timeline-World History Documentaries

Од стотину тела откривених у доминиканској цркви научници су успели да извуку узорке из 26 тела пронађених у Вацу. Међу маркерима за инфекцију туберкулозом осам је имало добре узорке за  генетског секвенционирања на клице ове болести.

Прочитајте још: "Да, пријатељу мој, то су црне богиње“: ПОЗНАТИ УМЕТНИК у Москву донео заразу, а онда је почела ТРКА СА СМРЋУ

Ове мађарске мумије би могле да одиграју данас велику улогу у епидемиологији, јер пружају живу слику како се развијају заразне болести. Испоставило се да сви примерци имају "потпис" злогласног соја Лоза 4, којем се приписује више од милион ТБЦ случајева широм планете. Овај сој је кружио Европом још од праисторије, па кроз Средњи век.

- Ове мумије су право благо, јер можемо да откријемо тачан начин на који се шири заразна болест каже - Марк Шпигелман је археолог специјалиста за ДНК узорке.

Шпигелман Фото: Youtube/ screenshot Timeline-World History Documentaries
Научници су израдили породично стабло микроба и њиховог претка!

Захваљујући мађарским мумијама научници могу да израде породично стабло микроба и одреде старост бактеријског претка који, испоставило се, датира од "римског деде". Овај, конкретни сој туберколозе харао је Европом у 18. веку. 

Прочитајте још: Откривено како су настале пирамиде? На исти начин догодило се нешто и на Тибету, а о томе постоји строго чуван СНИМАК

Антрополог Денис Ван Грејвен је истраживао мумије из Судана које су подједнако добро очуване, а умрли су, такође, од заразних болести и тела је сачувала сува клима. И ове мумије су корисне, јер се заразне болести  враћају, као што је био случај у Судану када је 1983. године почео грађански рат, јер се тада нико није надао да ће избеглице са својом несрећом донети и "црну грозницу".

Прочитајте још: ВАНЗЕМАЉЦИ су користили ОВО место као аеродром, а онда га УНИШТИЛИ? Археолози се ЈЕДНО ПИТАЈУ и данас

У Судану се налазила нубијска цивилизација и ту постоји више пирамида него у Египту. Нажалост, већина је неистражена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.