Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПЕШАЧЕЊЕ

Магичан број од 10.000 корака дневно: Постоји неколики битних разлога да га достигнете!

Све што треба да знате о овом кључном броју фитнеса.

1626262241_person-3519503_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

У неком тренутку у животу, вероватно сте позвани да учествујете у „изазову корака“ са својим колегама, породицом или кругом пријатеља. Идеја је једноставна: Наставите да се крећете док не постигнете 10.000 корака.

За неке људе ово је лак подвиг - циљ који постижу без покушаја јер имају посао или дневни распоред који који захтевају да се константно крећете. За многе друге, посебно оне који су залепљени за рачунаре, физичка активност захтева више пажње и намере.

Веома активни људи достижу више од 12.500 корака дневно.

Прочитајте још: Пет разлога због којих ћете почети да једете КОКОС: Невероватно здраво воће!

Иако генерално знамо да је остајање активним кључ дугог, здравог живота, да ли сте се икад запитали зашто магични дневни број корака износи 10.000 - и одакле долази тај одређени циљ? И да ли је важно да ли сте прешли нешто мање или мало више корака? Ево шта стручњаци и истраживања кажу о томе - и зашто се сматра да је овај број тако пресудан за физичко и ментално здравље у кратком и дугорочном периоду.

Историја правила од 10 000 корака

Када су се 1965. године одржале Олимпијске летње игре у Токију у Јапану, професор по имену Јоширо Хатано заинтересовао се за проналажење најутицајнијих метода за борбу против болести срца и гојазности. Током свог истраживања желео је да пронађе начин да израчуна број сагорених калорија током вежбања.

Хатано је теоретизовао да би предузимање 10.000 корака дневно резултирало сагоревањем калорија од 20 одсто за просечну особу. Тада је створио „Манпо-кеи“, који је био уређај сличан педометру да подстакне људе да стану на ноге током олимпијске сезоне када су здравље и кондиција многима били најважнији.

Фото: Пиксабеј

„Само име користило је јапански карактер за 10.000, што подсећа на човека у покрету“.

Сада се проширио на САД и друге земље, постајући здравствени стандард који препоручују Светска здравствена организација, Америчко удружење за срце и Центри за контролу и превенцију болести. Рећи да је то била ефикасна маркетиншка кампања је потцењивање, с обзиром на то да идеја рођена шездесетих година остаје релевантна деценијама.

Да ли је 10.000 корака заиста магични број за постизање оптималног здравља?

С обзиром на то да је правило о 10.000 корака проистекло из маркетиншке кампање 60-их (иако засноване на научним подацима), постављање питања каква је тренутна професионална препорука за свакодневне кораке је валидно питање.

Истина је, потребе свих за активностима су различите и треба да се утврди мноштво фактора. Ако покушавате да се припремите за маратон или смршате, шансе су вам да ће ваша мета бити много већа него ако једноставно покушавате да одржите оптималан ниво здравља.

У просеку:

  • Неактивни људи достићи ће око 5.000 корака дневно.
  • Активни људи постижу негде између 7.500 и 10.000 корака дневно
  • Веома активни људи достижу више од 12.500 корака дневно.

Ако желите да утврдите личне циљеве кретања, започните са тренутним стањем, пратећи колико корака природно постигнете у типичном дану. Другим речима, извршите ревизију свог уобичајеног, тренутног броја корака. То можете учинити помоћу фитнес трекера или паметног телефона, који често има уграђени педометар. Једном када утврдите почетно полазиште, следећи део је бити стрпљив према себи и створити реални временски оквир за постизање дневних циљева. 

Прочитајте још: Девет БАЛЕТСКИХ ПОЗА које ће затегнути ноге и задњицу за само недељу дана (ВИДЕО)

Бенефити пешачења

  • Побољшава ваше расположење
  • Повећава густину костију
  • Смањује крвни притисак
  • Убрзава метаболизам
  • Помаже у опоравку од мањих или већих повреда
  • Смањује ниво стреса

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas