Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
УКУС

Мајмуни су одабрали музику, а избор је научнике оставио БЕЗ РЕЧИ

Мајмунима прија градски живот више него што мислимо!

1606206213_MajmunDepo.png
Фото: Депозитфото
Oglas

Иако можда не делује тако, "достигнућа" савремене цивилизације понекад и пријају животињама. Рецимо, испоставило се да мајмуни у зоолошком врту више воле саобраћајну буку од звукова природе.

Прочитајте још: Италијани предвидели корону још 1962. године?! Откривено шта стоји иза илустрације направљене пре 50 ГОДИНА (ФОТО)

Тунел опремљен сензорима постављен је у зоолошком врту Коркеасари у Хелсинкију, и то је саки мајмунима омогућило да одаберу да ли ће слушати плејлисту са саобраћајном буком, природом и кишом, зен музику, или - музику за плес.

Мислили су да ће одабрати зен музику...

Др Илијена Хирскиј-Даглас са универзитета Алто изјавила је: "Мислили смо да ће више уживати у смирујућим звуцима, попут зен музике, али заправо су више реаговали на звуке саобраћаја". Испоставило се да је то био најпопуларнији избор међу мајмунима, који су се међусобно "тимарили", а понекад би и заспали, што се није догађало у другим случајевима.

Координаторка истраживања Кирси Пунонен рекла је да ови звуци опонашају начин на који животиње природно комуницирају, јер у дивљини животиње "користе сиктање, шкрипање и крештање да би остале у контакту".

Прочитајте још: Можда сте по природи ШАРМАНТНИ, а можда ипак ФИЛОЗОФИ! Сатница рођења све говори о вама...

Истраживање је било део експеримента чији је циљ да се утврди како се технологија може користити за побољшање добробити животиња у заточеништву. Хирскиј-Даглас је рекла да би мајмуни једног дана могли сами да контролишу подешавање осветљења или температуре или, чак - да играју игрице.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas