Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОРЕЗИВАЊЕ

МАКАЗАМА и лепљивом траком створите чаролију од зараслог ЖБУНА

Срђан Егић, професионални баштован каже да готово сваки жбун може да се обликује према жељи, али неки су податнији за рад.

Lopte.jpg
Лопте у врту Фото: С. Егић
Oglas

Топијарни облици у врту сваког посетиоца остављају без даха. Веровали или не, али веома је једноставно обликовати сваки запуштени жбун. Не само што се добија нов, леп облик, већ ће и биљка боље напредовати.

Прочитајте још: Не експериментишите са егзотичним биљкама, послушајте савете старих СЛОВЕНА и засадите у ВРТУ ових 9 које ће БУЈАТИ

Први корак је дас е одабере жбун који је погодан за лоптаст или спирални облик. За лоптаст облик треба бирати биљку широких грана и да не буде много висока. Дакле, бирајте "буцмаст" жбун. Најпогодније за лопте су разне врсте клека.

Клека са неколико лоптица
За лоптасти облик бирајте "буцмасти" жбун клеке.

Прво се замисли обрис лопте и лагано, маказама се прво грубо извлачи та линија. Тек када се добије жељени облик линија се финишира.

- Уколико се "уштине" унутра, направи рупа или упропасти једна страна, очисте се руком суве четине и жбун се остави да израсте - каже Егић.

Уништеној страни је довољно месец дана да се опорави и тада се, већ са искуством, наставља орезивање. Када се праве по три лоптице на једном жбуну идеално је бирати биљку са централним стаблом. Међутим, баштован каже да треба пробати орезивање на било ком жбуну.

- Посматрајте биљку на којој страни је јача, пустите креацији на вољу јер сваки жбун може да се обликује по жељи - истиче Егић.

Високи жбунови су бољи за спиралне облике. Врсте као што су четинари, смарагдна туја, пачемпрес и сличне биљке које кроз средину имају главно стабло око које ћемо формирати спиралу.

Прочититајте још: Непрестана борба! Чувајте се, стиже КОРОВ, али, ево СПАСА!

Прво се лепљивом траком облепи високи жбун и онда се пажљиво маказама реже простор на којем није трака. Сече се све дубље и дубље. Одлепи трака и финишира облик.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas