· · Коментара: 0
ЗАЧИНИ

Мала, љута и корисна: Љута папричица смањује ОПАСНОСТ од болести од које умире највише Срба

Недавно завршена америчка студија показала је да људи који једу чили папричице имају здравствене користи које им продужују живот.

1619424638_chilli-1437775_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

У студији је истакнуто да те особе могу да рачунају на знатно смањење ризика од умирања од кардиоваскуларних болести или од рака.

Прочитајте још: ОВЕ НАМИРНИЦЕ никако не треба уносити пре спавања

Ранија истраживања показала су да чили, плод различитих тропских врста паприке, али и неких европских, може да делује противупално, антиоксидативно, против развоја рака, као и повољно на регулисање нивоа холестерола и триглицерида у крви.

Капсаицин
Кључни састојак чилија који је лековит доводи је капсаицин, који паприци даје специфични љут укус.

Истраживачи су до користи чили папричица дошли анализирајући чак 4.729 ранијих истраживања, која су обухватила више од 570.000 људи из САД, Кине, Италије и Ирана. Досијеи тих људи садржавали су податке о њиховој исхрани, између осталог и склоности љутим папричицама, односно о томе да их можда никада не једу.

Љуте папричице смањују опасност од рака!

Након тога се испоставило да они који редовно једу љуте папричице, у односу на оне који их једу ретко или никада, у 26 одсто случајева ређе умиру од кардиоваскуларних болести, 23 одсто ређе умиру од рака и у 25 одсто случајева су мање склони умирању од болести.

Доктор Бо Xу, кардиолог из Кливленда и један од аутора, анализирајуће студије, истакао је да су још непознати тачни разлози и механизми који би могли објаснити ефекат чили папричица на здравље. Стога је немогуће рећи да ће веће конзумирање већих количина чили папричица продужити живот и смањити смртност посебно од кардиоваскуларних болести и рака.

Прочитајте још: У пролеће једите што више ЗЕЉА: Много витамина и мало калорија

Нова истраживања требало би да утврде које врсте чилија су можда боље у спречавању болести од неких других, а посебно је мистериозно остало који тачно састојак или састојци или чак, комбинација састојака доводи до боље отпорности на наведене болести.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.