Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРИЈАТЕЉСТВА

МАМА у друштву: Ако сте само ви зрели, поставите себи ЈЕДНО питање

У свакој групи пријатеља постоји особа која о свему води рачуна, а многи је фигуративно зову "мама" у друштву.

1623583643_Depositphotos_6578821_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Стручњак за емпатију Марси Моберг сматра да таква улога може бити заснована на искуствима и навикама из детињства, али и на самој личности.

Прочитајте још: Марија Миљевић открила МИСТЕРИЈУ Милорада Павића: Имао je кутију за писање стару 100 година са безброј ТАЈНИХ фиока!

Такав пријатељ је зрелији, одговорнији, озбиљнији од осталих у друштву и увек пази на друге. Али не заборавите да свако пријатељство захтева равнотежу.

Поставите себи кључно питање

Пре него што се наметнете као "мама" у друштву поставите себи следећа питања: Како се осећам кад преузимам мајчинску фигуру у пријатељству, да ли сам енергична или исцрпљена после тога? Доживљавам ли то као обавезу или се осећам надахнуто? Шта је моја мотивација? Да ли пружам себи исту подршку као и пријатељима?

Ви сте најважнији
- Ако се бринете за друге, никад не смете да заборавите и бригу о себи. Бити добар пријатељ значи да смо и себи добри пријатељи. И ви заслужујете бригу коју дајете другима - каже Мобергова.
Да ли желим да им помажем или осећам обавезу?

Мобергова наглашава да ова питања могу да вам помогну да разјасните своје понашање и уверите се да ли имате потребну подршку.

Прочитајте још: Како је настала болест БОГАТИХ ДАМА? Прва дама САД имала је модне хирове због који су мислили да је ЛУДА!

Тражите помоћ од пријатеља

Када вам је тешко, реците то пријатељима и затражите њихову помоћ. Тако изгледа здраво, а не једнострано пријатељство, саветује поменути стручњак. И, наравно, нека вам приоритет буде брига о себи.

Прочитајте још: Грузијка у сред короне родила сина у Београду и каже да имамо ЈЕДНУ заједничку особину (ФОТО)

Нема апсолутно ничег лошег у томе да будете "мама" у друштву и да пазите на пријатеље, али све док вас то не исцрпљује. Ако се осећате испуњено и ако од њих добијате подршку, онда сте створили уравнотежено пријатељство у којем свака особа подржава другу.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas