Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНИ САВЕТИ

"Масну" јабуку држати 15 минута у соди бикарбони, грожђе прати пола сата": Др Перишић открива како се уклањају ПЕСТИЦИДИ (ВИДЕО)

За само недељу дана из хрватских продавница избачени су: конзерве рибе, сухомеснати производи и сладоледи, јер су у њима пронађени пестициди.

1629128164_dr-perisic.JPG
Фото: YоутубеПринтсцреен/Прва ТВ
Oglas

Иако је то била рутинска контрола, постоји вероватноћа да се то може догодити било коме, јер савремена пољопривредна производња користи заштиту од корова, инсеката и плесни. Због тога се поставља питање колико су пестициди опасни по здравље људи?

Др Војислав Перишић каже да 15 посто пестицида, упркос обради, остају на воћу и поврћу.

"Говоримо о инсектицидима којима се прска воће и поврће, а које уносимо у организам. Питање је шта ће наша јетра да уради са тим. Ми се не можемо ослободити онога што се налази на поврћу - фунгициди и пестициди", каже Перишић.

Као пример, он наводи јабуку чија је "кожа масна", а тај слој представља уствари ксенобиотик, и саветује да плод потопимо на 15 минута у соду бикарбону или сирће.

"Ако је пестицид база - сирће ће га растворити, и ви ћете га маћи са прањем. Ако је киселина, биће сода бикарбона. Најзначајнији број пестицида је слаба киселина па се раствара у соди бикарбони, она га везује и скида га. А може бити и сирће, нпр. у случају зелене салате", објашњава Перишић.

Каже да је за прање воћа и поврћа довољна једна супена кашика на један литар воде, али да га такође треба ољуштити јер се испод коре концентришу токсини. Такође, саветује и да се одстрани део код петељке.

Уколико говоримо о грожђу које се третира фунгицидима - хемикалијама које уништавају плесни, доктор каже да то воће треба добро прати чак пола сата.

Без обзира на врсту воћа и поврћа, уколико га не оперемо добро, кумулативно је веома опасно то што пестициди остају у нашем организму.

Говорећи о изјавама др Несторовића, који тврди ће људи који једу усољену храну живети дуже, јер је "со здрава, а холестерол не постоји", Перишић каже да то није тачно.

"Незгодно је да коментаришем човека са којим сам радио 30 година. Али ово није истина. Со је здрава - грам, грам и по натријум-хлорида дневно, али преко тога је много, оптерецује нас кардиоваскуларни систем, вуче воду".

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas