· · Коментари: 0
ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ

МАТИЧЊАК лечи пробаву, срце и живце - посадите га на тераси и добићете природну кућну апотеку! (ВИДЕО)

Матичњак или лимунска трава је биљка коју пчеле изузетно воле, а краси је изузетно леп мирис на лимун.

1620888226_melissa-2370811_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Матичњак расте од маја до новембра и тада треба искористити прилику за његово свакодневно коришћење. Свеже врхове и лишће користите за чај. При крају сезоне, искористите прилику и наберите најбоље примерке за сушење које можете чувати током целе зиме у теглама. Користи се још и у облику тинктуре или за купку.

У народу постоји веровање да свака кућа која има велики грм матичњака, живи у просперитету.

Ова биљка има традиционалну примену у српском народу. Постоји и веровање по ком, кућа која има велики грм матичњака живи у просперитету. У време заразних болести попут куге, веровало се да болест не може да уће у кућу од грма матичњака.

Прочитајте још: Направите сами СОЛАРНУ ВОДУ, резултати ће вас ОДУШЕВИТИ! Помаже код акни, бубуљица и бора, а ево како се прави! (РЕЦЕПТ)

Лековита својства

  • Користи се као седатив и има изузетно умирујуће дејство на организам
  • Утиче на памћење и лепе мисли, смањује осећај анксиозности
  • Етарско уље матичњака је карминатив, односно, користи се као средство против надувености стомака
  • Одличан је за реуму и неуралгије (болови у различитим деловима лица), а користите га тако што га утрљавате на болно место
  • Подмлађује срце и смирује мигрену (у случају болова у глави, обмотајте чело или потиљак матичњаком и оставите га неко време, како би могао да делује)
  • Користи се и за регулисање пробаве
  • Доказано је да има и антимикробно дејство, посебно код вируса херпеса

Прочитајте још: Излечите ЧАКРЕ помоћу ових ЧАЈЕВА! Подигните ниво енергије целог организма (ФОТО)

Чај од матичњака је изузетно благ и због тога је погодан за децу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.