· · Коментари: 0
природни сируп

МЕД ОД БОРОВИХ ИГЛИЦА - традиционалан рецепт: Пуне су витамина Ц, подижу имунитет и ослобађају вас упорног кашља! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Природно решење за јачање имунитета прави се од борових иглица и меда.

1623666042_med-od-borovih-iglica.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ Алхемија-Гарденин

Мало је познато да борове иглице садрже велику количину витамина Ц што је кључно у одржавању имунитета на високом нивоу. Витамин Ц стимулише производњу белих крвин зрнаца, која су нам потребна у борби са упалним процесима.

"Мед" од борових иглица је одличан за лечење бронхитиса, искашљавање, болове у грлу.

Поред производње белих крвних зрнаца, витамин Ц је једна је најважнијих компоненти колагена који је задужен за регенарацију организма.

Прочитајте још: Семе МЛАДЕ КОПРИВЕ диже из мртвих: Пуцаћете од енергије и либида! (РЕЦЕПТ/ФОТО)

Борове иглице садрже и витам А који поспешује вид, косу, функционисање ћелија у организму. Каротеноиди из борових иглица имају антиоксидансно дејство.

За шта су добре борове иглице?

  • превентива за прехладу и грип

  • подстичу искашљавање

  • лечење бронхитиса

  • ублажавају симптоме астме

  • антисептичко деловање

  • антимикробно деловање

  • обнавља косу

  • ублажава тескобу и стрес

Боров мед не постоји у Србији
Најближи боров мед нам је онај са Тасоса, а најквалитетнији потиче из Сибира. Под називом "боров мед" код нас се продаје производ који нема никакве везе са пчелама, већ се спрема од шећера и иглица зимзеленог дрвећа. 

Како препознати младе борове иглице?

Борове иглице ћете препознати по њиховој дужини и боји. Дуге су око 5-6цм, сиво-зелене боје и увек иду по две у једном чуперку. Поред борових иглица, које служе за припрему изванредног сирупа за болести дисајних органа, у лековите сврхе се такође користе и смола, шишарке и кора бора.

Рецепт за "мед" од борових иглица

Састојци: шољица ситно сецканих иглица бора, 5 дл воде, шољица меда.

Припрема: кувајте иглице бора на благој температури док не испари половина течности. Склоните лонац са шпорета и течност оставите да се охлади. Процедите кроз газу и помешајте с медом. Сипајте сируп у стаклену флашу или теглицу и чувајте у фрижидеру. Узимајте пет пута дневно по кашику сирупа.

Прочитајте још: Шта све лечи ЈАБУКОВО СИРЋЕ? Две кашике пред спавање ће учинити чуда за ваш организам! (РЕЦЕПТ)

Рецепт за чај од борових иглица

Састојци: 2-3 супене кашике борових иглица, пола литре воде.

Припрема: Воду пустите да проклључа, оставите да се прохлади, па топлом (никако кључалом) водом прелијте борове иглице и оставите поклопљену осуду да одстоји 15 минута. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.