Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗУБИ

Мека или тврда, електрична или обична? Прање ЗУБА спречава многе болести и лош ЗАДАХ

Истраживања показују да често прање зуба, бар ујутру и увече, умањује ризик од срчаног удара и поремећаја срчаног ритма.

1607414705_depozubi.png
Фото: Депозитфото
Oglas

Добра орална хигијена доприноси очувању здравља тако што спречава бактерије које живе између зуба и десни да уђу у крвоток.

Прочитаје још: Докторка Александра препоручује: Бежите из града и ЧУВАЈТЕ плућа на ова ТРИ начина

Да бисмо оралну хигијену спроводили правилно, битно је како се перу зуби и којом четкицом. Како у томе да будемо што бољи саветује стоматолог др Ксенија Зелић Михајловић.

Мека влакна

Сматра се да је мека четкица једина одговарајућа за адекватну негу, јер не доводи до оштећења глеђи и десни, као што је то случај са средње тврдом и тврдом четкицом. Иако, пацијенти понекад сумњају у ефикасност меких четкица, врло брзо се увере у њену ефикасност. Овакве четкице направљене су од великог броја меких влакана које су истовремено и атрауматске за орална ткива и ефикасне у уклањању плака са зуба.

Меке четкице су боље, кажу стручњаци!
Мала глава, иста влакна
Појавили су се  различити облици четкица, разне дужине влакна и додаци на глави четкице, ипак се сматра да су најбољи избор управо четкице са влакнима исте дужине. Мала глава четкице је, такође, боља од велике, јер се с њом лакше манипулише и боље се чисте тешко доступна места.

Спречите каријес

Интерденталне четкице или међузубне четкице користе се увече након прања зуба. Њима се чисте простори између зуба које четкица не може да дохвати. Знатно смањују ризик од каријеса, изузенто повољно утичу на здравље десни, а такође су неопходне код чишћења зуба носача денталних мостова.

Ако иамте мост купите интерденталну четкицу.

Њиховим коришћењем може се знатно продужити век трајања круница и мостова. Веома је важно да стоматолог објасни и покаже правилну употребу интерденталних четкица како у пределу природних зуба, тако и у пределу мостова уколико их пацијент има

Прочитајте још: Активирајте све мишиће: Ове суботе са тренером Маријом радимо тренинг за ЦЕЛО ТЕЛО (ВИДЕО)

Не заборавите језик

Правилна орална хигијена подразумева и прање језика. Он се четка након прања зуба, чистом четкицом без пасте, благим покретима од корена ка врху - два до три пута.

Прањем језика се спречава кандидоза.

За прање језика може да се користи и "чистач језика" на четкици. Ово је користан додатак редовној хигијени, јер се на језику налазе језичне папиле међу којима могу да заостану трагови хране који погодују развоју микроорганизама, а посебно гљивица. Зато се редовним чишћењем језика смањује могућност развоја кандидиозе, а такође повољно утиче на уклањање непријатног задаха.

Зуби се перу у правцу ницања и сваки део се прелази 10 пута Фото: Депозит

А, електричне?
Електричне четкице, иако  скупље, нису се показале ефикаснијима од стандардних, осим код особа које имају потешкоћа у покретима руку. Електричне чектице повећавају ризик од оштећења зуба, а посебно десни. Поготово, уколико није реч о електричној четкици са меким влакнима. Глава ове четкице мења се, такође, на два до три месеца.

Техника прања

Правилна техника прања зуба је једнако важна као и избор четкице. Зуби се четкају у правцу ницања. Сваки сегмнт који чекица захвати требало би прећи по 10 пута. Перу се спољне површине зуба - ка образу и уснама и унутрашње - ка језику. Површине којима се гризе перу се такозваним рибајућим покретима.

Прочитајте још:

Посао вам захтева да седите цео дан? У том случају морате ОВОЛИКО да ВЕЖБАТЕ!

Прање зуба требало би да траје три минута, јер се тиме даје времена да материје из пасте за зубе делују на микроорганизме у устима, а толико је потребно и да би се квалитетно уклониле наслаге..

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas