· · Коментари: 0
УРЕЂЕЊЕ ДОМА

МИРИШУ, лече и чувају кућни буџет! Ових пет биљака морате гајити у својој кухињи

Узгој ароматичног биља и трава има бројне добробити по здравље и укупно ментално стање човека

1618873835_Depositphotos_103037346_xl-2015.jpg
Фото: Депоситпхотос

Уколико у својој кухињи, на тераси или у врту узгајате траве и ароматично биље, то вам може побољшати ментално стање, здравље, али и кућни буџет. Они који их узгајају знају да су јако добре за коришћење у припреми хране, али и да сама брига око њих представља својеврсно задовољство. 

Прочитајте још: Фенг шуи каже да је ово идеално цвеће за дом: Изаберите своју симболику

Ароматично биље је сјајан избор за сваког почетника којег занима вртларење обзиром да оно не захтева превише бриге. А с обзиром на то да свака куварица зна колико то биље има утицаја у припреми хране, није на одмет имати га при руци. Ето једног од начина да смањите потрошњу кућног буџета.

Топ пет ароматичних биљака добрих за здравље

1. Поточарка има бројна антиканцерогена својства. Богата је гвожђем, калцијумом, витаминима А и Ц, фолном киселином, антиоксидантима и јодом.

Прочитајте још: Цвеће старо 65 милиона година, а у Европу је стигло у 18. веку: Ево како се правилно гаје ХОРТЕНЗИЈЕ у саксији

2. Рузмарин је гвожђем, калцијумом и витамином Б6. Побољшава мождане функције и памћење. Наводно спрјчава срчане и мождане ударе.

3. Оригано се лако гаји, може се набавити и у облику капсула. Добар је за превенцију прехлада, грипа и болова у глави уопштено. 

4. Мирођија помаже у пробави, ублажава желудачне тегобе, надимање и болове у стомаку.

5. Матичњак је најпознатији по функцији одбијања комараца. Има антибактеријска својства и благотворно деловање кад се пије у облику чаја.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.