· · Коментари: 0
НАУКА

РАЗОТКРИВЕНО! Мит о 100. МАЈМУНУ објашњава како се ЗНАЊЕ шири ПЛАНЕТОМ

Њу-ејџ филозофија је популаризовала причу о експерименту са мајмунима са јапанског острва Кошиме, који су савладали вештину прања слатког кромпира. Када је њих 99 научило како то да раде одједном су и мајмуни са суседних острва то знали.

1594019102_Depositphotos_302632644_xl-2015.jpg

Последњих деценија популарна је прича о такозваном ефекту стотог мајмуна. Њоме се "доказује" да се нека друштвена промена или начин размишљања могу лако проширити тако што се достигне "критична маса" истомишљеника, а онда, једноставно, дође до "бума" те идеје у читавој људској популацији.

Прочитајте још: ВАНЗЕМАЉЦИМА смо пре 43 године послали ПЛОЧУ, нећете веровати шта је на њој СНИМЉЕНО!

Лајал Вотсон Фото: Треће око

У истраживању су учествовали јапански макаки мајмуни са острва Кошиме, који су с временом почели да перу у мору слатке кромпире које су им добацивали истраживачи - да би одстранили непријатан песак са плаже. "Надограђену" верзију први је објавио антрополог Лоренс Блер у предговору за своју књигу "Ритмови визије" 1975. а затим Лајал Вотсон у свом делу "Плима живота: биологија несвесног" 1979.

Критичан број мајмуна шири знање даље.

Вотсон је описао како је група научника 1952. године радила студију о мамакијима на острву Кошими. Вотсон је додао да су истраживачи приметили да је једном достигнут критични број мајмуна, тј. чувени стоти мајмун, довео до ширења знања и на оближња острва, без физичког контакта са тамошњом популацијом.

Мајмуница Имо је отишла корак даље - научила је да разваја пшеницу од песка!

Године 1954. објављен је рад у којем се указује на опажање да је мајмуница Имо почела да пере кромпире у води. Њено измењено понашање довело је до промене и код других мајмуна током наредних неколико година.

Прочитајте још: 1999. откривено СВЕТИЛИШТЕ: Старо је 4.300 година, а крај дрвених стубова пронађене су лобање деце и жена

Револуцију је извела жена Фото: Депозитфото

Млађи мајмуни су подучавали своје вршњаке и чланове породице, али ако су ти "други" били превише стари, не би усвојили нову навику. Следећа генерација је усвојила прање кромпира, и заправо се није више радило о активном учењу, већ о пасивном посматрању и опонашању.

Престали су да се плаше мора. И то су други ископирали.

Дошло је до још једне промене: док су се мајмуни у почетку плашили океана, и једино су повремено потапали дланове или стопала, откриће са издвајањем пшенице довело је до тога да све већи део тела потапају у воду, и чак су почели да се играју, прскајући се у плићаку. И ова врста понашања је даље копирана.

Иноваторка је наставила
"Иноваторка" Имо наставила је са "изумима". Открила је да може да одвоји зрна пшенице од песка, тако што баци шаку песка и пшенице у воду, а затим "покупи" пшеницу која исплива на површину. И ово су други мајмуни копирали, све док се на острву није нашло превише "паметних" мајмуна за које је било премало пшенице. Конкуренција је постала  жестока, јачи мајмуни су крали пшеницу од слабијих.
Мајмун је отпливао даље и однео мудрост прања!

Масао Каваи, приматолог који је објавио најобимније извештаје, открио је да се прање кромпира појавило и на другим острвима, не приписујући то спонтаном "ширењу свести" макакија. Открио је, рецимо, да је у једном случају мајмун који је знао да пере кромпир допливао 1960. до оближњег острва и тамо остао четири године. Његов долазак значио је увођење обичаја прања кромпира и на том острву.

Прочитајте још: Да ли знате зашто КРАЉ у знаку ХЕРЦА једини НЕМА БРКОВЕ?

Без обзира на мањкавости, прича је постала и остала веома популарна међу ауторима њу-ејџа и спиритуалним трагаоцима. Била истинита или не - лепо је поверовати.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.