Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Занимљивости

Мода умањених војничких пушака захватила САД (ФОТО)

Израда минијатурних верзија познатих модела пушака, оживела помало учмалу оружарску индустрију

1622554393_Mini-Mosin.jpg
Мини-Мосин - фото: МСА
Oglas

Кејстон Спортинг Армс из Пенсилваније, познат је међу америчким хобистички настројеним стрелцима, по својим крајње допадљивим малокалибарским пушкама серије Црицкетт. Ове популарне пушке намењене су за почетно обучавање деце, дама и свих који претходно нису имали искуства у употреби оружја.  

Прочитајте још:  Стрелишта у САД ођекују од пуцања из колекционарског оружја (ФОТО)

Неискоришћена шанса
Присетимо се некадашње иницијативе да домаћи произвођач “Застава” свој карабин Мини Маузер М85 у калибрима 7,62x39 мм и .223 Ремингтон опреми кундаком, оковима, нишанима и осталим детаљима који би били идентични оним на овдашњим знаменитим пушкама М24 и М48. За носталгично настројене то би била и те како атрактивна опција, а засигурно би дошло до извоза. Но, на жалост ова идеја није наишла на разумевање, што још једном потврђује разлику између визионара и оних који то нису.

 

Пропорције оригиналне војне Мосинке и нове минијатуре, фото: МСА

Реч је о крајње поузданим, једноставним, приручним и лаганим једнометкама обртночепног затварача које су нуђене у различитим конфигурацијама. Нарочито омиљене постале су умањене копије славних војничких пушака.  

Руководство фабрике КСА је расписало јавни конкурс на којем заинтересовани могу да предложе која од чувених војних репетирки ће бити “скалирана”. Опције су немачка К98, британска СМЛЕ, америчка Спр. М1903, јапанска Арисака, француска МАС36 и италијанска Царцано. 

Посебно интересантна је њихова пропорционално умањена руска легендарна војничка пушка 1891/30 Мосин Наган. У САД је направљен прави култ ове пушке, али све је теже пронаћи неку у добром стању, а нема ни јефтине муниције 7,62x54 ммР из војних вишкова.  

Управо за пасиониране милитаристе, дизајнирана је Мини Мосин калибра .22 ЛР по цени од (за америчке услове скромних) 400 долара са цевима од 20 инча (508 мм), наоко идентична прослављеној репетирки Црвене Армије и претходно војника Царске Русије. 

Додуше, упућенији познавалац визуелно опажа како је примењен нешто другачији облик затварача истоветан као на Црицкетт пушкицама ове фирме, а и ова је једнометка. Иницијални контигент је својевремено разграбљен на специјалном сајму НРА шоу, где су купци добијали додатак у виду смањене копије војничког дрвеног сандука за смештање тих пушака током ратних времена. 

Мосинка за пасиониране милитаристе
Од почетка деведесетих година, америчке продавнице су преплавиле оригиналне војне “мосинке” из војних вишкова некадашњег Источног блока, од савршено очуваних па до увелико израубованих. Продаване су по цени од стотинак долара, па навише, а с временом се цена повећавала у супротности са бројем примерака у продаји.

Умешним приступом, нишани су у детаљ исти и оригинални, а на ораховом кундаку и површинама цеви налазе се типичне ознаке као на оригиналима. Маса пушке је 1250 грама, што је сасвим довољно за стабилно испаљивање метка .22ЛР, а добили смо прегршт похвала од директних корисника

. Иако има магацин као права Мини Мосин је једнометка, фото: МСА

Прочитајте још: Проверили смо на стрелишту ЗАШТО га зову ЛАВ БРИТАНСКЕ ИМПЕРИЈЕ (ФОТО)

Црицкет пушке су идеалне за обуку младих нараштаја, фото: МСА

Иако је Црицкетт серија оружја осмишљена за обуку најмлађих корисника, због пасионираних милитариста у САД, који сакупљају све што иоле има везе са војском и ратовањем, КСА је морала да вишеструко повећа производњу ових малокалибарки  

Милан Милановић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas