· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Постоји разлика између ЗАВИСТИ и ЉУБОМОРЕ: Не смете их мешати, а ми вам дајемо ОДГОВОР

Кажемо љубомора, а објашњавамо је карактеристикама зависти. Мислимо да некоме завидимо на нечему, али то приписујемо чињеници да смо љубоморни. То што смо, међутим, завидни, уопште не мора да значи да исказујемо љубомору.

1602339577_Depositphotos_152397750_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Завист и љубомора су две различите емоције, али им је заједничко то што је пожељно да их превазиђемо, јер ћемо тако лакше дисати и лепше живети.

О томе како се ова осећања манифестују, шта им је узрок, какве последице носе и на који начин се каналишу, разговарали смо са Бојаном Шкорић, психологом.

Прочитајте још: Ово су РАЗЛОЗИ због којих би сви требало да ПЕВАМО ПОД ТУШЕМ

- Љубомора се манифестује кроз страх да се приврженост или љубав двоје може урушити због треће особе. Да ће онај кога волимо више заволети неког другог. Љубомора се не јавља само у партнерским односима, већ и у пријатељским, породичним - каже психолог Шкорић.

Сви смо некад били завидни и љубоморни.

Завист се јавља када особа нема оно штo жели, а други има. То могу да буду способности, материјални успех, одобравање околине, социјално окружење. Истовремено, неко верује да је успех другог неправедан, јер сматра да и она заслужује исто. Повезује их то што су непријатне емоције.

Прочитајте још: После овог текста, дремаћете сваког дана поподне од 14 до 15 сати

Ја сам тако добра
Особа може себе дефинише као добру, јер не реагује љубоморно. Тада може да дође до пројекције - непријатне и недозвољене емоције се приписују другима. То се може препознати у честим изјавама - "Други су завидни због мог успеха" или "Хоће да ми напакосте јер су завидни" или "Он је љубоморан и контролише ме".

- Тешко је замислити да постоји особа која никада није осетила неко од ових осећања, а њихово препознавање указује на спремност да се увиде сопствене несавршености и уочавање може да буде први корак ка њиховом превазилажењу објашњава психолог Шкорић.

Људски је осећати завист, али треба признати то!

Дакле, препознати код себе да нам је мало криво јер је наш пријатељ напредовао у послу или награду први је корак у препознавању зависти. Уместо да тражимо све могуће разлоге зашто је добијено признање неправедно, корисно је дозволити да се осећа завист.

Прочитајте још: Људи у Србији масовно траже ПОМОЋ ПСИХОЛОГА, ево ИЗ КОГ ГРАДА НАЈВИШЕ

Завист је корисна
Завист нам отвара пут да преиспитамо своје жеље и тражимо нове начине доласка до онога шта желимо.

- У следећем кораку можемо да се запитамо каква је веза између туђих и наших успеха. Завист има конструктивну димензију - инспирише нас да се присетимо заборављених жеља, нереализованих талената и да се покренемо у смеру остварења. Слично је и са љубомором - саветује психолог.

Паметни људи профитирају после осећаја љубоморе и зависти!

Љубомору можемо да искористимо као полазну тачку да превазиђемо ирационалне страхове и да негујемо важну релацију.

Прочитајте још: Да ли сте знали да СРЕЋА МОЖЕ ДА СЕ ВЕЖБА? Ево како да за ТРИ НЕДЕЉЕ укинете НЕГАТИВНЕ МИСЛИ

- Када себи не признаје да може да осећа завист и љубомору, отвара се простор да ове емоције припише другима и друге особе се виде као завидне, партнер као љубоморан, околина се може доживети као непријатељска - закључује психолог Шкорић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.