Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

МУЧИ ВАС НАДУТОСТ? Гастроентеролог открива који су најчешћи узроци и најбоља решења овог непријатног проблема (ВИДЕО)

Решите се проблема надутости

1622456690_nadutost.jpg
Фото: Депоситпхото
Oglas

Да ли Вас муче надутост, понекад праћена гасовима и подригивањем, осећај пуноће, прекомерне ситости и непријатног притиска у стомаку?

Нисте једини. Веома су честе појаве са којима се свако од нас сусретне барем једном током живота. Међутим, проблем надимања може бити, а код све већег броја људи и јесте, стално присутна непријатност и свакодневни упорни пратилац који негативно утиче на сваки аспект нашег живота. 

Са асс. др сц. мед. Срђаном Марковићем, гастроентерологом из Клиничко Болничког Центра Звездара, разговарамо о томе због чега се надутост јавља, који су узроци, али и која су препоручена решења за овај проблем

асс. др сц. мед. Срђан Марковић

Зашто настаје надутост?

Надутост може бити последица више различитих фактора. Најчешће је последица претеране конзумације хране богате угљеним хидратима, а то су хлеб и слаткиши, на првом месту.  Осим тога, велики утицај може имати и поремећај баланса цревне микробиоте, или једноставније речено, пораст броја лоших бактерија у цревима.

Узрок могу бити и различити функционални поремећаји горњих или доњих делова дигестивног тракта: желуца, односно дебелог црева, инфекције изазване хелико бактеријом, али и последица поремећаја функција штитасте жлезде, који такође доводе до појачаног накупљања гасова у дигестивном тракту.

На крају, важно је поменути и то да велики број ових пацијената пати и од синдрома нервозних црева. Надутост је, заправо, једна од најучесталијих тегоба на које се наши пацијенти жале и захтева индивидуалну обраду. Препоручује се да се, уколико симптоми трају дуже од месец дана, потражи савет гастроентеролога због обављања специфичних дијагностичких претрага. 

Шта саветујете пацијентима? 

Лекар, на првом месту, мора бити сигуран у постављену дијагнозу. Закључено је, рецимо, да је код пацијената код којих је надутост пратилац синдрома нервозних црева, једна од најучинковитијих дијета – ФОДМАПС дијета. Она подразумева избегавање угљених хидрата који се не апсорбују у танком цреву и који због тога изазивају надимање.

Такође, будући да је стрес један од учесталих узрочника проблема овог типа, пацијентима се препоручује да, ако је то могуће, избегавају стресне ситуације, али и да се труде да што чешће одмарају, шетају, баве се умереном физичком активношћу, уживају у хобијима и др.

Истовремено, препоручују се и препарати који показују велику делотворост. Ја имам одлично искуство са препаратом Флобиан®. Безбедан је и ефикасан, са комфорним дозирањем, само једна капсла дневно. Флобиан® делује тако што доприноси смањењу настанка гасова у цревима и тиме уклања узрок проблема, чиме доприноси и ублажавању гасова, надутости и осећаја пуноће у стомаку. Саветује се примена у периоду од најмање четири недеље, како би се дуготрајно решио проблем. Клиничке студије показују да је код такве примене чак 9 од 10 задовољних корисника.


Истичем на крају још једном да се у пракси показало да управо оваква, истовремена примена више различитих приступа даје најбоље резултате и код највећег броја пацијената гарантује ублажавање тегоба и успешно решавање проблема надутости и гасова

Фото: Промо

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas