Oglas
Oglas
· · Коментари: 4
Феномени

Кеопсова је најпознатија, али НАЈСТАРИЈА ПИРАМИДА НА СВЕТУ се налази 400 километара ОД БЕОГРАДА (Видео)

Босанска "Пирамида Сунца" је већа од Кеопсове, тврди др Семир Османагић који је уздрмао и светску археолошку јавност

skrinsot-JUtjub-Bosnian-pyramids-N1.jpg
Фото:Скриншот Yоу Тубе ( Босниан Пyрамидс ТВ)
Oglas

Да бисте видели пирамиде не морате да идете до Египта. Довољно је да пређете преко Дрине и да кренете пут Високог, босанско-херцеговачког места, северо-западно од Сарајева, до брда Височица, које је доспело у средиште пажње међународне јавности у октобру 2005. када је др Семир Османагић, који је у то доба живео у Хјустону схватио да ово брдо, пирамидалног облика није дело природе већ људских руку! 

Фото:Скриншот Yоу Тубе ( Босниан Пyрамидс ТВ)

Османагић је прозвао Височицу „Пирамидом Сунца“, а два оближња брда, идентификована као пирамиде на основу сателитских и ваздушних фотографија, „Пирамидом Месеца“ и „Пирамидом босанског змаја“. Др Османагић је тада организовао и опсежна археолошка ископавања, довео много, како сам каже, најеминентнијих археолога из целог света.

Прочитајте још: Арапи су вриштали од страха, а из вина су избијале варнице: Шта се крије на ВРХУ ПИРАМИДА?

- Старост пирамида је одредио кијевски Институт за радиокарбонско датирање на основу органског материјала, фосилизираних листова, пронађених између бетонских блокова и износи 29.200 +/- 400 година. Амерички астрофизичар др Паул Ла Виолет је приликом посете Високом, на основу радиокарбонског датума, одредио прецизни калибрирани (календарски) датум од 34.000 година, што комплекс пирамида у Босни чини најстаријим познатим грађевинама на свиету. Тимови физичара, електроинжињера, те инжињера звука и телекомуникација из Италије, Немачке, Хрватске, Финске и Србије су, након низа мерења, утврдилли да пирамиде генеришу специфична енергетска поља и зрачења - каже др Османагић.

Он истиче да су четири стране брда Височица окренуте према странама света како су и изграђене све пирамиде од Египта до Мексика. Многи велики светски медији су писали о овоме, узбуркала се и светска археолошка јавност, а рад др Османагића је био подвргнут жестоким критикама и оспоравањима бројних еминентних стручњака из ове области, па су чак и велика Удружења археолога издавала своја саопштења.

Па ипак, уследила је подршка тадашњег Високог представника УН за БиХ, Кристијана Шварц-Шилинга који је више пута посетио Височицу, при чему је изразио  неслагање са критикама међународне научне заједнице и затражио од ње да подржи „овај за БИХ изузетно вредан пројекат“.

Др Семир Османагић (Фото:Скриншот Yоу Тубе, Босниан Пyрамидс ТВ)

- Не верујем да је ово настало природним путем, и они скептични научници који то тврде, нека дођу овамо, направе експеримент и то докажу - рекао је тада Шварц-Шилинг.

Већ крајем 2005. Семир Османагић је уз подршку институција БИХ основао фондацију "Археолошки парк Босанска пирамида Сунца" а на место председника за логистику је поставио професора Сенада Ходовића. Почетком  наредне године др Амер Смаилбеговић, члан ове фондације је анализирао резултате термалне инерције и на основу њих закључио да брда Височица ("Пирамида Сунца"), Пљешевица ("Пирамида Месеца") и још два узвишења представљају аномалије. Према његовим речима ова узвишења се хладе брже од околине због тога што су присутни материјали мање густине, веће порозности, као и унутрашње шупљине и пролази, што утиче на губитак топлоте нормалан за вештачке структуре.

Др Семир Османагић (Фото:Скриншот Yоу Тубе, Босниан Пyрамидс ТВ)

Наводна истраживања су вршена у тунелу недалеко од Височице, на Равнама, а где су пронађени блокови пешчара тешки до пет тона за које се тврди да су обрађени људском руком. У тунелима је утврђен садржај кисеоника од 20,9 одсто што наводно потврђује тезу о вентилационим системима унутар тунела. Поред тога се тврди да у тунелима постоје раскрснице под правим угловима које се подударају са странама света: исток-запад, север-југ.

Др Османагић се позива и на наводна мерења геодетског завода БиХ, према којима су странице основе дуге по 364 м, а стране чине једнакостраничне троуглове чији су сви углови прецизних 60 степени. Даље се тврди да је северна страна оријентисана према „космичком северу“, односно да постоји одступање од географског севера за 21 минут. Поред тога, тврди да му је у катастарској канцеларији општине Високо потврђено да геодетски врхови три пирамиде чине једнакостранични троугао од по 60 степени, где наводно нема одступања ни за један минут, што је потврђено  сателитским снимцима.

На "Пирамиди Сунца" су 17. априла 2006. пронађени камени блокови за које се тврди да су обрађени људском руком. 

"Археолошки парк Босанска пирамида сунца" је 2007. објавио извештај египтолога Набила Свелима који је рекао да је "Кеопсова пирамида највеличанственија али да је Босанска највећа на свету".

Многи светски медији су извештавали о овим пирамидама, снимани су и документарни филмови за "Дискавери", "Хистори". Реке туриста долазе сваке године, а Фондација наставља да се бори да докаже да пирамиде у Босни нису ствар маште.

Прочитајте још: У овој цркви у Србији се нико НЕ ВЕНЧАВА И НЕ КРСТИ, а иза свега се крије УЖАСНА ПРИЧА

- Босанска долина пирамида је највећи светски комплекс пирамидалних грађевина. Састоји се од "Босанске пирамиде Сунца" (Височица) која је, с висином од више од 220 метара, знатно виша од Кеопсове пирамиде, затим "Босанске пирамиде Месеца" (Пљешевица) високе 190 метара, "Пирамиде босанског Змаја" (Бучи) од 90 метара, те обрађених узвишења "Храма Мајке Земље" (Крстач) и "Пирамиде љубави" (Чемерац). Анализе узорака блокова с Босанске пирамиде Сунца на институтима за материјале у БиХ, Француској и Италији су показале да је реч о бетону најбољег квалитета, којим је прекривена пирамида. Подземни лавиринт испод Високог се пружа десетине километара и састоји се од пролаза, просторија и вестачких подземних језера - стоји између осталог на званичној веб страници ове Фондације.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas