Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОКЛЕТСТВО

Мумије су ми долазиле у сан, ударила ме је струја, па инфаркт: Археолог Захи Хавас је погодило ПРОКЛЕТСТВО фараона

Танкер се заглавио у Суецком каналу због "проклетства фараона" да нико не сме да их дира, а тих дана су их преместили у други музеј.

1620895758_depositphotos_12273800-stock-photo-sphinx-and-pyramid.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Један од највећих теретних бродова на свету "Ever Given", , који плови под панамском заставом и превози терет између Азије и Европе, у марту се бочно се забио у источну обалу Суецког канала, који је на том месту широк 300 метара. Грдосија дугачка колико четири фудбалска игралишта, од 200 хиљада тона носивости и са 20 хиљада контејнера, у вештачком каналу неколико дана је блокирала пролаз.

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Последице су биле катастрофалне и изазвале ланчану штету - каснило је 150 бродова. Као узрок удеса наводи се да су јак ветар и изненадна пешчана олуја погурали брод док је улазио у канал, иначе проширен 2015. године. Извештај наговештава и да је на броду нестало струје пред насукавање.

Серија несрећа је погодила Египат, а онда...
Древна клетва је прорадила
Није требало много да се духови узбуркају и да се ове несреће повежу са древном клетвом, записаном у Тутанкамоновој гробници, да ће освета стићи онога ко поремети мир фараона!

Док је драма са "Евер Гивеном" трајала, несреће су погађале Египат у серији - два воза сударила су се на југу земље, три путничка вагона су се преврнула, погинуло је 32 људи и 66 је повређено.

Возови су се сударали, зграде падале, ширио пожар

Већ сутрадан, 27. марта, у источном Каиру урушила се деветоспратница, било је 25 жртава и више десетина повређених. Онда је ватра је у Доњем Египту опустошила четврт са продавницама, пао је делимично завршени мост у Мариотији, колосална грађевина у коју је уложено 200 милиона фунти...

Прочитајте још: Тито је знао, а видовњакиња најавила: ЗЛАТНА ВОДА у Змајеву открива Атилин гроб

Серију лоших вести прекинула је вест да ће 3. априла бити организована "Златна парада фараона" - премештање 22 мумије из старог Египатског музеја у Каиру на Тахрир тргу у нови Национални музеј египатске цивилизације ГЕМ, смештен близу пирамида код Гизе.

Нови музеј је близу пирамида Фото: Пиксабеј

У току припрема за историјски спектакл, гласинама о "пробуђеном проклетству фараона" највише је био изнервиран бивши египатски министар за антиквитете и египтолог, доктор Захи Хавас, који је нашироко објашњавао на државној телевизији и у новинама разлоге преране смрти бројних истраживача који су учествовали у отварању Тутанкамонове гробнице 1922. године. Хавас каже да су криве смртоносне бактерије које су напале археологе.

Прочитајте још: Када гроб буде нађен СВЕТ ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПОСТОЈИ: Како је сахрањен највећи освајач и какве везе са тим има КАМИЛА

Нову гробницу увек излуфтирам!

- Ако је мумија затворена 3000 година и отворите је, треба да вам је на уму да су невидљиве клице раширене у том окружењу и да могу да погоде археологе и доведу до њихове смрти. Када откријем нову гробницу, оставим је отворену неколико сати да би се лош ваздух заменио свежим - каже Хавас.

Шест учесника експедиције, као и сам њен покровитељ лорд Карнавон, умрли су у року од неколико месеци након открића гробнице дечака-краља, које је запањило свет. Мистерија је постала позната као "проклетство фараона", после објављивања да је у њој био натпис са клетвом која обећава да ће "смрт стићи на лаким крилима онога ко поремети мир краља".

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Не бојим се Нефретете!
Захи Хавас се нада да ће у западном делу Долине краљева наћи гроб краљице Нефертити, али да је се не боји, јер је већ на стотине гробница отворио и још је жив! "Ако се покаже да је тамо нетакнути гроб, сличан Тутанкамоновом, то ће бити насловна страница новина сваки дан шест месеци", каже археолог.

Међутим, најближи посмртним остацима фараона, археолог Хауард Картер, доживео је пристојну старост. У исто време се после "проветравања" гробнице наставила серија смрти оних који су је посећивали?

Захи Хаваса прати проклетство Инти шеду

Захи Хавас је у фебруару за "Египатске дневне вести" признао да је и сам био "учесник неких инцидената такве врсте", као 2005. године када је приликом ЦТ скенирања мумије Тутанкамона, скенер је необјашњиво стао.

Хавас је у књизи "Проклетство фараона: Моје авантуре са мумијама" навео случајеве који су се њему догодили. На пример, о узбудљивом открићу прелепе статуе нађене у гробници човека по имену Инти-шеду никада није писао јер је доживео земљотрес, па срчани удар!

Прочитајте још: КОЊСКИ Нострадамус: Сенатори су тражили савет од Лејди, погрешно је предвидела само једном

Још већа мситерија било је ископавање мумија два детета у Долини златних мумија и онога што се догодило након што их је припремио и пренео у музеј. Хавас каже да су после тога деца почела да га прогоне у сновима сваке ноћи, пратећи га, чак, на његовим путовањима широм света. После неколико месеци бесаних ноћи, он је схватио да деца не желе да буду одвојена од друге мумије одраслог човека, можда њиховог оца, који је био сахрањен са њима. Када је и ту мумију однео и музеј и сместио је поред дечијих, ноћне море су престале!

Археолога ударила струја у гробници, а мумије деце су га прогањале месецима!

За време истраживања једне гробнице, египтолог је био онесвешћен електричним ударом када је дотакао попуцале жице од лампе коју је држао.

Прочитајте још: Архангел Михаило му је рекао: Гурни мач у камен! Легенда о АРТУРУ уопште се није догодила у Енглеској!

- Највећа жеља старих Египћана била је да њихова имена живе заувек. Ми као археолози посвећујемо наше животе да их поново изнесемо на светло дана. Иако ископавам гробнице, духови мртвих треба да буду задовољни са мном - рекао је Хавас.

У Каиру је 3. априла, у вечерњим сатима, уз невиђене мере безбедности и обустављање саобраћаја на седам километара дугачком путу до новог Музеја египатске цивилизације, одржана "Златна парада фараона".

Прочитајте још: Научници немају одговор зашто се камене ЛОПТЕ појављују широм света, а најближа је 200 километара од Београда

Парада је протекла у савршеном реду, а несреће су наставиле да се дешавају.

Осамнаест фараона и четири краљице имали су свако своје возило боје злата, а у њима су били специјални контејнери напуњени азотом, у којем су се налазили херметички затворени ковчези, да мумије не би осетиле ни најмањи потрес или неравнину на путу. Испаљен је 21 почасни хитац, поворку је пратила музика која је свирала маршеве, а употпуњавали су је статисти одевени као древни Египћани и одговарајућа сценографија.

Прочитајте још: Да ли знате да је Лењин украо туђ идентитет и да је имао 146 имена?!

Парада је протекла у најбољем реду. У међувремену, 14. априла, у судару аутобуса и камиона у области Асијут погинуло је 20 људи, а дошло је до још једне стравичне железничке несреће северно од Каира.

Комплетна текст можете прочитати у штампаном издању ТРЕЋЕ ОКО

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas