Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

На ком су месту ЈАГОДЕ, ЈАБУКЕ, ПАРАДАЈЗ...? Воће и поврће које садржи највише ПЕСТИЦИДА

Сваке године спроводе се разна истраживања на тему присуства пестицида у намирницама које људи често конзумирају, претежно у воћу и поврћу.

1616836517_Depositphotos_63085457_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

То се ради тако што се понови процес који те намирнице пролазе до нечије трпезе, односно оне се оперу и термички обраде, па тим се тек онда мере нивои присутних пестицида. На врху листе ове године нашли су се јагоде и зелено поврће.

Пре тачног навођења намирница које у себи садрже пестициде, треба напоменути да су у питању нивои који су прениски како би утицали на здравље људи. То наравно не значи да не треба водити рачуна о томе шта купујете и да све намирнице треба добро опрати пре употребе. Када су у питању јагоде, које су убедљиво прве на листи, откривено је да 90% њих садржи бар један пестицид, док 30% око 10 различитих токсина у траговима.
 
Фото: Депосит

Прочитајте још: Зашто је добро да пијемо НАПИТАК ОД ЦЕЛЕРА?

На другом месту је спанаћ, а потом следе кељ, раштан и листови слачице.

Даље на листи налазе се разне врсте воћа попут нектарина, јабука, грожђа и трешања. На дну листе налазе се још и брескве, крушке, паприке, целер и парадајз. Већина споменутих намирница налазила се на листи и ранијих година, али паприке, и љуте и бабуре, нешто су ново. То је због тога што многи усеви ових намирница нису били тестирани у последње време и тек сада се подиже свест о томе.

Прочитајте још: Подиже имунитет и смањује шећер у крви: Ова биљка користи се вековима у традиционалној медицини, а има бројне здравствене бенефите

Ово истраживање прави листу и намирница које имају најмање пестицида и скоро 70% ових намирница није имало ни трагове штетних елемената. Први међу „најчистијим“ је авокадо, а у врху су још и кукуруз, ананас, црни лук и папаја. После њих следе смрзнути грашак, плави патлиџан, шпаргле, броколи и купус, а на дну листе су киви, карфиол, печурке и разне врсте диње.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas