· · Коментари: 0
САВЕТИ

На настанак рака дојке утиче и прекомерна ТЕЖИНА: Ове животне навике то могу да промене

Многе студије показале су да жене које имају нормалну телесну тежину имају и мањи ризик од појаве раке.

1614965363_Depositphotos_149110879_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Неоспорно је да прекомерна тежина може да проузрокује многе здравствене проблеме, укључујући и рак дојке. Многе студије показале су да жене које имају нормалну телесну тежину имају и мањи ризик од појаве раке.

Прочитајте још: Да ли и ви имате ове симптоме? Компликације болести ЦОВИД-19 можда неће никада проћи

Масно ткиво код особа са вишком килограма излучује протеине, попут цитокина и адипокина, који могу да поспеше развој рака дојке.

Утицај менопаузе

Прекомерна телесна тежина игра битну улогу у настанку карцинома, али притом је важно споменути и последице менопаузе. Наиме, јајници пре менопаузе стварају већину главног женског хормона естрогена, а масно ткиво је задужено за само мали део те производње. Након менопаузе, главну улогу преузимају масне станице. То значи да ако имате вишак масног ткива после менопаузе, које уместо јајника повећано производи естроген, онда долази до дељења ћелија које се не треба делити, на пример у грудима или материци. Таква неконтролисана деоба може довести до карцинома.

Прочитајте још: Дете споро расте, можда је одговор у "зечијој усни"?

Како смањити ризик од појаве рака дојке?

  • Добра вест је да променом нездравих животних навика можете избећи потенцијални опасности. Ово су неки кораци које можете предузети:
  • Према истраживањима, умерена шетња од 75 до 150 минута сваке недеље може смањити ризик за појаву карцинома дојке
  • Одустаните од седелачког начина живота, укључујући и вежбање од 30 минута, барем 2 пута недељно и нека вам две трећине тањира буде испуњено поврћем, а остатак животињским или биљним протеинима
  • Исхрана богата влакнима убрзава процес елиминације, односно спречава да тело апсорбира превише естрогена
  • Антиоксиданти који се налазе у воћу, поврћу и целим житарицама доказано смањују ризик од појаве рака дојке и помажу при мршављењу
  • Унос здравих масти, попут маслиновог уља, орашастих плодова, авокада, семенки и рибе богатих омега-3 масним киселинама такође помаже у спречавању појаве карцинома дојке за чак 20-25%
  • Избегавајте алкохол, прерађену и пржену храну

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.