· · Коментари: 0
УПОЗНАЈТЕ СРБИЈУ

На само 40 километара од Београда налази се место које ће вас ОЧАРАТИ! (ФОТО/ВИДЕО)

Уколико гледате где да отпутујете за викенд или да одморите једно поподне, ми вам имамо предлог за вас. Нађите се на чистом ваздуху за само 40 минута из Београда.

1621247085_Depositphotos_53732577_xl-2015500.jpg
FOTO/ pritscreen/youtube/ Gostoljublje TV

Планина Космај се налази у околини Младеновца и на 626 метара надморске висине, друга је најнижа планина у Србији, после Авале. Назив је добио од келтске речи „цос“ што значи шума и старе индоевропске речи „мај“ што је значило планина. Космај има три врха: Мали, Голи и Рутави врх и има преко 95 извора здраве воде.

Некада је Космај био спојен са Авалом и чинили су полуострво у Панонском мору.

Због својих локација, Космај је често био место сукоба и ратова, а последњи је био током Другог светског рата. Некада је Космај био спојен са Авалом и чинили су полуострво у Панонском мору, а данас је Космај омиљено излетиште шумадијског краја. Чим му се приближите схватићете и због чега.

Прочитајте још: Најбогатији европски деспот био је СРБИН! (ФОТО)

Манастир Тресије

Уколико идете преко Сопота, прва станица вам је прелепи манастир Тресије.

Дрвеће и животиње
Шума је претежно букова и храстова, местимично четинарска. У подножју планине почињу бројни воћњаци пашњаци. На Космају има и разне дивљачи од значаја за ловни туризам  (зечеви, срне, фазани, јаребице, лисице и препелице, а некада давно и вукови).

Манастир је основан 1309. године и у време краља Драгутина. Посвећен је светим архангелима Михаилу и Гаврилу. Назив Тресије је добио по потоку који извире поред манастира. Страдао је крајем 17. века под најездом Турака, а био је и један од централих места одакле су кренуле миграције становништва Првом Сеобом Срба 1690 године.

Рушевине манастира обновили су 1709. године раковачки калуђери, о чему сведоче натписи унутар храма. Обнављан је до 1950. године и пример је обнове у стилу Рашког учења. У манастиру се чувају иконе из 19. века као први пример рада иконописаца после ослобођења Србије.

Прочитајте још: Пет чињеница о ТИТАНИКУ које можда нисте знали! Шта је помогло главном кувару да преживи? (ФОТО)

У близини се налази и манастир Павловац, Кастаљан, црква у црква у Неменикућама и због тога је овај крај добио назив "Космајска света гора".

На Космају је пронађена и римска фибула за коју се претпоставља да потиче из 2-3. века пре нове ере.

Споменик борцима Космајског одреда

Налази се на Малом вису, једном од три врха планине Космај. Споменик је изграђен 1971. године и посвећен је Космајском партизанском одреду, који је у току Народноослободилачког рата од 1941. до 1944. године дејствовао на овом терену.

Пет дуплих кракова на споменику посвећени су окрузима и градовима који су се борили за слободу. Аутори споменика су вајар Војин Стојић и архитекта Градимир Медаковић.

Видиковац и спомен костурница на Белом Камену

Видиковац је заправо дрвени торањ са ког се пружа предиван поглед на Шумадију. Десно од видиковца, налази се шумска стаза која води до спомен костурнице.

Овај споменик заправо представља спомен костурницу на Белом Камену, која је подигнута ратницима Тимочке дивизије који су пали у борбама за одбрану Београда 1914. године.

У близини планине Космај налазе се још: Селтерс бања, Марковачко језеро, Орашац и споменик деспоту Стефану Лазаревићу у селу Црквине у Марковцу.

Прочитајте још: Питали смо књижаре ШТА СРБИ ЧИТАЈУ: Забрањена "Књига о Милутину" поново добија публику, а ОВО су најтраженије књиге!

Римска фибула

Древна римска зооморфна фибула у облику псеће фигуре, урађена у бронзи, у 2-3 веку пре нове ере, пронађена је на планини Космај у централној Србији. Данас је део збирке Народног музеја Србије у Београду. Фибула је врста броша или прибадаче која се у давним временима користила за причвршћивање одевних предмета, обично на рамену. Поред практичне, имали су и декоративну намену, и зато су фибуле рађене у бројним различитим облицима. Њихова употреба била је посебно раширена током гвозденог доба и антике.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.