Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДАР ПРИРОДЕ

Најбољи пријатељ дијабетичара лечи и уринарну инфекцију!

У нашој народној медицини боровница се традиционално користи за побољшавање варења и ублажавање стомачних тегоба.

1626092722_shutterstock_34127140.jpg
Фото: Шатер
Oglas

Само неколико сувих или свежих бобица, добро сажваканих пре гутања, природни су лек против дијареје. Осим тога, боровнице могу да помогну и у случају упала у усној шуљини, грлу и ждрелу.

Прочитајте још: Вера (71) никада не иде код доктора и ништа је не боли. Пије само једну ствар

Боровница је најбољи пријатељ дијабетичара

Ово бобичасто воће готово да је иделано у исхрани дијабетичара. Истраживања сугеришу да антоцијани, које у обиљу садржи боровница, имају добре ефекте на инсулинску осетљивост и метаболизам глукозе. Ови антидијабетес ефекти најбоље се испољавају применом сока од боровнице или њеног екстракта. У студији која је обухватила 32 пацијента са инсулинском резистенцијом, два смутија од овог воћа дневно побољшала су инсулинску остељивост.

Згрушавање крви?
Пацијенти који узимају терапију против згрушавања крви (антикоагулансе) требало би врло опрезно да узимају боровнице и уз надзор лекара како би проверио ИНР (фактор ризика од крварења).

Боровница лечи уринарну инфекцију

Боровница у исхрани препоручује се и онима који често кубуре са проблемима изаваним ешерихијом. Истраживања су потврдила да боровница, у случају уринарних инфекција, делује пођеднако ефикасно као и брусница.

Опорављају после физичког напора.

Осим тога, студија спроведена испитивањем 10 атлетичарки потврдила је да свеже боровнице могу да помогну у опоравку после великог физичког напора.

Прочитајте још: Чаша ЈЕЧМЕНЕ ВОДЕ је боља од шаке лекова: Регулише холестерол, чува срце и убрзава метаболизам

Рецепт за чај од боровнице

Од плода боровнице припрема се и чај који снижава ниво триглицерида и шећера у крви стимулишући производњу инсулина. Једну до две кафене кашике плода прелијте са два децилитра хладне воде, суд поклопите и оставите да преноћи. Сутрадан загрејте до кључања и процедите. Пијте две-три шоље чаја дневно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas