Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КЊИЖЕВНОСТ

Најчувеније уводне реченице најбољих романа у историји књижевности

"У почетку беше реч" гласи уводна реченица Светог писма коју сте сигурно чули безброј пута до сада чак, иако никада нисте отворили Библију.

1616444687_pjimage.jpg
Oglas

Верујемо да сте упознати са цитатима и из следећих 10 романа која су на маестралан начин отворили нека од најбољих дела светске књижевности.

1. "Све срећне породице личе једна на другу, свака несрећна породица, несрећна је на свој начин." – Лав Толстој, "Ана Карењина".

2. "Био је ведар и хладан априлски дан; на часовницима је избијало тринаест" – Џорџ Орвел, 1984.

3. "Данас је умрла мама. Или можда јуче. Не знам." – Албер Ками, "Странац".

Прочитајте још: Књиге које су још пре више од 100 година однете на АНТАРКТИК: Да ли сте прочитали неку од њих?

4. "Опште је позната чињеница да је богатом неожењеном човеку жена преко потребна" – Џејн Остин, "Гордост и предрасуде".

5. "Ако вас стварно занима све ово, вероватно ћете прво хтети да сазнате где сам рођен, какво је било моје безвезно детињство, шта су моји радили у животу пре него што су ме добили и још масу таквих глупости а ла Давид Коперфилд, али нисам баш расположен да се упуштам у те ствари." – Џером Дејвид Селинџер, "Ловац у житу".

6. "Кад се Грегор Самса једног јутра пренуо из немирних снова, угледао је себе у постељи претвореног у огромну бубу.'" – Франц Кафка, "Преображај".

Прочитајте још: Како ЧИТАЊЕ КЊИГА поправља ЗДРАВЉЕ? Највише утиче на ових ДЕВЕТ СТВАРИ

7. "Сва деца, осим једног детета, расту." – Џејмс Метју Бари, "Петар Пан".

8. "Ја сам болестан човек… Зао човек." – Фјодор Достојевски, "Записи из подземља".

9. "Лолита, светло мога живота, огањ мојих препона. Грех мој, душа моја. Лолита: врх језика прелази пут од три ступња низ непце да би на трећем лупнуо о зубе. Ло. Ли. Та." – Владимир Набоков, "Лолита".

Прочитајте још: Ако желите да доживите стоту, идите у МУЗЕЈ

10. "Била су то најбоља времена, била су то најгора времена, било је то време мудрости, било је то време лудости, била је то епоха вере, била је то епоха неверице, било је то доба Светлости, било је то доба Таме, било је то пролеће пуно наде, била је то зима пуна очаја, имали смо све пре нас, имали смо ништа пред нама, сви смо ишли директно у Рај, сви смо ишли директно на другу страну." – Чарлс Дикенс, "Прича о два града".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas