· · Коментари: 0
интересантно

НАЈНЕОБИЧНИЈИ посао у историји: Био је одлично плаћен, нимало тежак, али и бизаран

Замислите да шетате баштом са пријатељима када, ођедном, пред вас истрчи старац у бизарном костиму, сав упрљан земљом и лишћем. Да, то је ваш лични баштенски патуљак!

1621625768_Depositphotos_4493476_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Иако постоје записи да је држање живих "баштенских патуљака" постојало још у 15. веку и да су неки од ових "пустињака" касније постали цењени као велики мудраци код којих се одлазило по савет и на медитацију, овај бизаран обичај постао је хит током 18. века у Енглеској!

Прочитајте још: НЕВЕРОВАТАН снимак: Бордер коли је НАЈПАМЕТНИЈИ ПАС на свету, али да ли је могуће да вежба ЈОГУ?! (ВИДЕО)

Концепт је био прилично једноставан - богате аристократе у својим дивним баштама и негованим вртовима имали су одрасле људе, углавном у позним годинама, који су изигравали баштенске патуљке! За овај "посао" обично би били ангажовани бескућници који би се онда уселили у колибу или пећину која би била посебно саграђена за њих у забаченим деловима имања, окружена бујном вегетацијом.

"Патуљак" никада није смео да престане да глуми шта год му "послодавац" или гости радили. Током забава, често је позиван како би окупљени могли да збијају шале са њим или да, у случају да је важио за "мудраца", од њега траже савете и са њим медитирају.

Прочитајте још: Овај пас је ГЕНИЈАЛАЦ, а оно што је учинио ЗАДИВИЛО ЈЕ СВЕТ! (ВИДЕО)

"Баштенски патуљак" није смео да се шиша, брије или сече нокте, а за свој посао је био више него добро плаћен. Према неким подацима, годишња "плата" живог баштенског патуљка током 18. века била је око 600 фунти што је око 180.000 долара у данашњем новцу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.