Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊА

Најновије истраживање показало да ће до 2050. више од четири милијарде људи имати прекомерну телесну тежину

Гојазност прети човечанству

1605802515_Depositphotos_158274670_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Ако се наставе садашњи нездрави трендови исхране више од четири милијарде људи могло би до 2050. да има прекомерну телесну тежину од чега би 1,5 милијарди патило од гојазности, показало је најновије истраживање.

Прочитајте: Зашто имамо САЛО и зашто баш на неким подручјима ТЕШКО ОДЛАЗИ?

 Упозоравајући на здравствену кризу незамисливих размера стручњаци из Института за истраживање утицаја климатских промена у Потсдаму кажу да би потражња за храном могла да порасте за 50 одсто до средине овог века и премаши капацитете Земље за одрживом природом. 


 

Фото: деспоситос

Пружајући преглед промена прехрамбених навика у свету од 1965. до 2100. научници су користили отворени модел да би предвидели како ће потражња за храном реаговати на раст становништва, старење, растући индекс телесне масе, пад телесне активности и повећано бацање хране.

Утврдили су да ће, уз непромењено понашање, више од четири милијарде људи или 45 одсто становништва до 2050. имати прекомерну телесну тежину. Према том моделу 16 одсто ће бити гојазно у у поређењу са садашњих девет међу 29 одсто становништва са прекомерном телесном тежином.

Прочитајте још: Истраживање показало: Ако се повремено ДОБРО наједете није проблем, само НЕ ПРЕТЕРУЈТЕ

Фото: деспоситос

- Све више бацања хране и пораст потрошње протеина животињског порекла значи да ће се утицај на пољопривреду отети контроли - каже Бенџамин Бодирски, који је водио истраживања чији су резултати објављени у часопису "Натуре Сциентифиц Репортс". - Без обзира на то да ли се ради о загађењу азотом или уништавању шума, долазимо до граница наше планете, ако их већ нисмо премашили.

Иако се трендови разликују од регије до регије аутори истраживања закључују да се глобалне прехрамбене навике удаљавају од исхране засноване на биљним намирницама и скробу према исхрани богатој шећерима, масноћама, храном животињског порекла у којој је истакнута индустријски прерађена храна. 

Истовремено истраживањем је утврђено да ће уз све већу неједнакост и уз бацање хране која се произведе, али се не потроши због тога што нема где да се складишти или се претерује у куповини намирница - око пола милијарде људи у свету још увек бити потхрањено до половине овог века. 

Прочитајте још: Сазнајте у који ТИП ГОЈАЗНОСТИ спадате и како да тај проблем решите!

- На свету је довољно хране, проблем је да најсиромашнији на планети немају новац да је купе - каже коаутор истраживања Прајал Прадхан. - А у богатим земљама људи не осећају економске последице и последице по околину бацањем хране.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas