Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕК И ОТРОВ

Најскупљи на свету: 10 евра за 100 грама! Да ли би ви купили ЛУДИ МЕД?

Да ли сте чули за "луди мед" и да ли знате чему служи?

1607952487_Depositphotos_19873783_xl-2015.jpg
Oglas

Овај халицунигени производ карактеристичне црвенкасте боје настаје када пчеле опрашују цветове родондедрона у неким планинским крајевима, рецимо у црноморском региону Турске или на Хималајима.

У Турској је познат као "дели бал" и садржи састојак нектара рододендрона назван грејанотоскин који, чак и у малим количинама, изазива вртоглавицу, а често и халуцинације. Током 18. века регион Црног мора трговао је овим моћним производима са Европом и тада је мед додаван у алкохолна пића.

Прочитајте још: Кошта 40 динара и ПРОВЕРЕН је зимски руски лек за подизање имунитета

Мучнина, халуцинације
Ако се конзумирају прекомерне количине, долази до снижења крвног притиска, неправилног пулса, мучнине, укочености, замућења вида, несвестице, снажних халуцинација. Данас се случајеви тровања лудим медом догађају само туристима у Турској.

- У свету постоји више од 700 различитих врста рододендрона, али само две или три имају грејотоксин у нектару - обаснио је Сулејман Турети, са Медицинског факултета у Трабзону, који је био сведок у више од 200 случајева тровања медом.

Афродизијак, лек и халуциногено средство.

У планинским деловима ове евроазијске земље клима је савршена за отровне рододендроне, и кад пчеле производе мед на овим пољима, нема мешања са другим нектарима, и резултат је "дели бал" - моћан и чист.

Медоносни рододендрон Фото: Депозит

Кува се у млеку
Мед се узима у малим количинама, понекад се кува у млеку и обично се конзумира непосредно пре доручка. Цена коју купци пристају да плате дала је пчеларима подстицај да наставе да пчеле пуштају на поља рододендрона.

Људи верују да је овај мед врста лека и користе га за лечење хипертензије, дијабетес и стомачне проблеме. Такође, неки користе дели бал да би побољшали сексуалне могућности.

Прочитајте још: РУСКИ лекар Торсунов тврди: Лезите на време, у супротном – ваша ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ОПАДА

Туреди објашњава да је неопходна пажљива козумација, да се не бисте отровали: У пролеће и лето мед је свеж и може садржаватсадржи више грејанотоксина. Узима се маскимално једна кафена кашичица.

Фото: Youtube/ screenshot CatCannabis
Највише кашикица!

Луди мед је познат од давнина. Према Ксенофонту, грчка војска која је била у нападу, случајно се отровала једући локални малоазијски мед, али није било смртних случајева.

Знајући за овај инцидент и схватајући да су освајачи неупућени у опасности локалног меда, краљ Понта и Мале Јерменије у Северној Анадолији Митридат Шести јекористио овај мед за  тровање, када је римска војска Гнеја Помпеја Великог напала Хептакомете у Малој Азији 69. године пре Христа.

Намерно је војницима оставио мед.
Опасан посао у Непалу
У Непалу пчелари сакупљају овај мед висећи са висина и од стотину метара на мердевинама од бамбусовог ужета, да би, упркос пулсирајућој маси џиновских дивљих хималајских пчела, дошли до лепљиве црвенкасте течности.

Римљани су појели токсичну посластицу (легенда каже да су им у близини пута оставили саће са медом), а онда их је Митридатова војска напала и лако их победила.

Прочитајте још: ЕКСКЛУЗИВНО: Древни ЛЕК монаха са Свете Горе који "ДИЖЕ из МРТВИХ" (РЕЦЕПТ)

Људи и даље конзумирају дели бал, као рекреативну дрогу или, још чешће, у жељи да побољшају потенцију, па се зато већина случајева тровања и догађа код средовечних мушкараца. Најјефтинија варијанта која се може наћи на интернету кошта око 10 евра за 115 грама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas