· · Коментари: 0
изненађујуће

Пронађена НАЈСТАРИЈА ФЛАША ВИНА НА СВЕТУ на необичном овом месту, а прича иза ње је НЕВЕРОВАТНА

Прављење колекције вина један је од најскупљих хобија. Озбиљни и озбиљно богати колекционари траже најређе флаше вина на свету, и то најчешће не да би конзумирали њихов садржај, већ само да би их имали на својој полици.

1602748074_Depositphotos_62572249_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Већина вина добија на вредности са протоком времена, углавном јер људи мисле да њихов укус постаје интензивнији што су старија. На свету данас постоје неке веома старе и скупе флаше вина, али ниједна од њих није толико стара као вино из тзв. Шпајер флаше, за које се процењује да је направљено пре готово 1.700 година.

Ова флаша је добила име по граду Шпајер, који се налази у данашњој Немачкој. Тим археолога је 1867. на тој локацији ископао гробнице преминулог брачног пара из доба античког Рима. Заједно са другим стварима, као што су сандуци супружника, они су пронашли и шест судова у жениној гробници и још десет у гробници мушкарца. Веровали или не, једна пронађена флаша је и даље у себи имала течност.

Прочитајте још: Најновији ТРЕНД долази из ХОЛАНДИЈЕ, а тиче се МАЖЕЊА КРАВА

Жучкасто зелена стаклена флаша са малим дршкама у облику делфина била је напуњена бистром течношћу и како изгледа, смолом. Флаша је била затворена воштаним чепом, а стручњаци сматрају да је унутар ње било складиштено и маслиново уље, које је требало стварањем вакуума да онемогући улазак ваздуха и испаравање течности. Ово уље се у међувремену претворило у смолу.

Научници верују да је течност унутар флаше мешавина вина и зачинског биља, што је био обичај у то време. Римљани су се наводно заљубили у вино јер је овај напитак био омиљен међу старим Грцима, па су зато охрабривали људе да гаје винову лозу у свим деловима царства.

Шпајер флаша вина се сада налази у Историјском музеју Фалца. Оно што и даље изненађује историчаре је чињеница да је она и даље у добром стању, будући да римско стакло није било познато по свом квалитету и способности да дуго траје.

Прочитајте још: РОДА, КОЊ, ПАУК: Ево која народна веровања о ЖИВОТИЊАМА владају код СРБА

Од кад је ово вино пронађено, људе је занимало каквог је укуса. Будући да флаша још увек није отворена, то је тешко проценити. Стручњаци сматрају да то сигурно више није алкохолно пиће, а да постоји и могућност да је течност данас отровна. Није да има пуно добровољаца који би је пробали…

Мада су неки заљубљеници у овај алкохолни напитак спремни да конзумирају вино старо сто година, верујемо да би ову 1.700 година стару флашу вина прескочили.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.