· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Најстарији цртеж на свету стар је 45.000 година, а остаћете у чуду када видите шта се на њему налази (ФОТО)

Слика пронађена пећини у Индонезији стара је најмање 45.500 година, и то је чини најстаријим познатим приказом одређене фигуре на свету.

1618331069_cave-1839298_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Истраживањем најранијег бављења уметношћу, испоставило се да је рана уметност људи била врло заступљена у југоисточној Азији.

Једно од дела то и доказује – уметници који су осликавали зид пећине Сулавези, пре више од 45.500 година, приказивали су комплетну социјалну интеракцију између брадавичастих свиња. 

Слика брадавичасте свиње пронађене у пећини у Индонезији стара је најмање 45.500 година, и то је чини најстаријим познатим приказом одређене фигуре на свету.

Прочитајте још: 10 минута телефонског разговора лечи ДЕПРЕСИЈУ!

Прича о лову
Наративни мурал стар 44.000 година, широк 4,5 метра, показује причу о лову, али и о интеракцији међу животињама, а у близини су пронађени и докази о томе како су се правиле боје за потребе сликања. Слика свиње углавном је направљена коришћењем тамноцрвене боје.

Истраживачи су открили заправо да цело подручје обилује праисторијском уметношћу у пећинама, и склоништима од камена.

Године 2019. у пећини Леанг булу бипонг, пронађен је спектакуларни мурал сцене лова који датира од пре око 44.000 година. Истраживачи Адам Брум са Универзитета Грифит у Аустралији и његове колеге, истакли су да је старост цртежа свиња утврђена анализом минерала из цртежа.

Прочитајте још: Ризиковао је живот како би девојци изјавио љубав, а онда је доживео шок: Ово је прича модерног Ромеа

Они наводе да је пронађена још једна слика свиње, која је стара најмање 32.000 година, у пећини Лејанг балангајиа.

Иначе, праисторијска уметност на стенама, утврђена је у око 300 пећина и склоништа на подручју Сулавесија.

Рани становници Индонезије били уметнички настројени и чини се да су били очарани брадавичастом свињом.
И у Европи стари цртежи...
Пронађени су и обриси цртежа на пећинским зидовима у Шпанији и Португалији стари око 65.000 година, али проналазачи мисле да су их направили неандерталци, а не рани Хомо сапиенс.

Пронађени и докази о томе како су се давно правиле боје за сликање

“Новооткривене” слике свиња пронађене су заправо 2017. и 2018. године, али је тај проналазак обелодањен тек сада.

Прочитајте још: Током пандемије старије особе најчешће посежу за овим стварима

Ипак, и на територији Европе су познати прикази који датирају далеко у прошлост (пре око 30.000 година) као што су прикази животиња у пећини Ласко, фигуре пронађене у Немачкој, камене статуе нађене у Шпанији…

На крају ипак, аутори студије и истраживачи слика свиња, упозоравају да не могу дефинитивно да тврде да су њихови аутори савремени људи, јер, недостаје још доказа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.