· · Коментари: 0
ОРДИНАЦИЈА

Најтраженија анализа у време короне је Д-димер: Уколико је повећан, ХИТНО се јавите лекару, може бити ФАТАЛНО

У време ковида многи самоиницијативно проверавају најтраженији параметар из крви.

1613643148_Depositphotos_6483354_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Ову проверу многи пацијенти раде самоиницијативно да би знали колико их инфекција вирусом корона угрожава од срчаног и можданог удара или од плућне емболије. Међутим, тумачење нивоа Д-димера, као и да ли је потребна терапија или не, за лаике је превелики залогај, а то је чак и за већину лекара, поготово оне који нису специјалисти хематологије, и даље велики изазов.

Прочитајте још: Невероватне предности УЉА КАРАНФИЛИЋА: Служи као прва помоћ код овог честог проблема

Асистент др Мирјана Митровић, хематолог Клиничког центра Србије каже да не постоје прецизне информације шта је нормална, односно очекивана вредност д-димера у САРС КоВ-2 инфекцији:

Увек терапија!
Повећање веће за три до четири пута од препоручене вредности захтева даљу дијагностику, односно доплер ултразвук дубоких вена доњих екстремитета и скенер плућне артерије. Свако значајно повећање Д-димера, чак и када се искључе тромбозе, захтева терапију.
Налаз мора да тумачи лекар због ризика од тромбозе

- Дакле, овај налаз би требало да тумачи лекар. Код особа које немају друге факторе који повећавају ризик од тромбоза, као што су претходне тромбозе, гојазност и малигна болест, двоструко повећање вредности Д-димера није забрињавајуће.

Прочитајте још: Зашто ПРАЗИЛУК треба да уврстимо у исхрану? Био је цењен још код СТАРИХ ЕГИПЋАНА

Без обзира на то да ли имају симптоме ковида или не, пацијенти се масовно одлучују да о свом трошку провере Д-димер како би спречили могући срчани и мождани удар.

Асимптоматски носиоци короне не треба да раде анализу без лекара!

- Асимптоматски носиоци вируса корона не би требало да без препоруке лекара раде анализу Д-димера - каже др Митровић. - Са друге стране, свим хоспитализованим болесницима се рутински контролише овај параметар. Нажалост, не постоје јасне препоруке за болеснике који нису на болничком лечењу, а имају клиничку слику. Већина лекара код оваквих болесника контролише вредност Д-димера, бар при дијагнози и у случају погоршања тегоба.

Прочитајте још: Др Мирјана Митровић каже да модрице нису реткост, али су опасне ако на телу имате и ОВЕ симптоме

Како наводи докторка Митровић, онима који се од ковида лече у болници даје се превентивна терапија против згрушавања крви, односно терапија за спречавање тромбоза:

Терапију само лекар
За болеснике који нису хоспитализовани, а имају повишен д-димер, а утврђено је да немају тромбозе, одлуку о врсти терапије, такође би требало да донесе лекар.

- Ова терапија у нашој земљи подразумева примену хепарина мале молекулске масе, при чему доза терапије зависи од тежине клиничке слике. Старијим пацијентима, односно пацијентима са удруженим болестима који повећавају ризик од тромбоза саветује се иста терапија и по отпсуту из болнице, у трајању од две до четири недеље.

Постоје и таблете са истим дејством као инјекције хепарина.

Уместо инјекција хепарина мале молекулске масе на тржишту постоје и таблете са истим дејством, као и варфарински деривати.

- Наведени лекови имају бројне интеракције са другим медикаментима и зато се њихово узимање не саветује без консултације са лекаром - каже саговорница.

Прочитајте још: Хирург Андреја Димић објашњава: Шта је ПУШАЧКА НОГА, како изгледа и ко од ње оболева?

- Благо повећан Д-димера најчешће захтева само примену ацетилсалицилне киселине током четири недеље - каже нам др Митровић.

Ацетилсалицилна киселина делује смањујући функцију тромбоцита, чија је улога мања у настанку венских тромбоза. У случају високих вредности д-димера неопходни су хепарин или директни орални антикоагуланси, јер они делују на компоненте крви које су познате као фактори коагулације и на тај начин спречавају њено згрушавање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.