Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МЕДИЦИНА

Највећа РАДОСТ или оправдан СТРАХ? Све жене САЊАЈУ о ТРУДНОЋИ, а онда се УПЛАШЕ

Када (не)реалан страх нађача радост.

1604666137_Depositphotos_76539285_xl-2015.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Рођење детета је прелеп чин, неупоредив са било чим другим, јер мајци доноси највећу радост и нераксидиву везу са бебом која је тек угледала свет. Међутим, колико год ово искуство било магично, оно је и болно, најпре физички, а каткад и психички.

Докторка Маја Милосављевић, психијатар, Шеф Кабинета за перинаталну и репродуктивну психијатрију Института за ментално здравље у Београду изнела је неке најважније смернице.

Трудноћа и порођај су најкритичнији тренутак у животу жене.

-  Период трудноће и порођаја у животном циклусу жене одувек се сматрао раздобљем неизмерне радости и среће. Самим тим, свако одступање од благостања је лично, али и културолошки и друштвено тешко прихватљиво - каже докторка.

Перинатална психијатрија
Засебна област психијатрије, такозвана "перинатална психијатрија", бави се различитим психичким поремећајима који се јављају у току трудноће и прве године након рођења детета.

Прочитајте још: РОДИТЕЉИ ПОМАХНИТАЛИ ЗА ТРИКОМ ИЗ ВРТИЋА: Васпитачица учи децу да постану самостална у ОВОЈ СИТУАЦИЈИ (ВИДЕО)

Институт за ментално здравље је једина психијатријска установа у Србији у оквиру које постоји кабинет посвећен овој врсти патологије, где раде психијатри, социјални радници и психолози.

Докторка истиче да психолошке последице које се могу јавити код жена након порођаја могу бити различитог интензитета, од блажих форми, када говоримо о трауматском стресу, па све до постпорођајног посттрауматског стресног поремећаја.

Стрес очева
Најновија истраживања говоре да и партнери који присуствују порођају могу развити симптоме посттрауматског стреса - "постпорођајни стрес очева".

Прочитајте још: ТРЕНДОВИ у родитељству који су ПРЕВАЗИЂЕНИ: Да ли их и даље користите?

- Он се манифестује симптомима наметања (нпр. у виду мисли које се породиљи намећу против њене воље, или снова са садржајем везаним за порођај), затим избегавања (избегавају се сва места повезана са сећањем на рођење детета, одлазак гинекологу, наредне трудноће, као и дојење или контакт са новорођенчетом) и пренадражености (узнемиреност, напетост, поремећаји спавања и сл.) - истакла је докторка.

Жене са оваквим поремећајима порођај су доживеле као трауму и присећају га се са болом, страхом или тугом. 
Осећај кривице или стида
Неретко породиље са симптомима ПТСП-а осећају кривицу или стид због ситуације у којој се налазе. Дојење може подсећати жену на сам процес рађања, али са друге стране може представљати и исцељујуће искуство, које јој помаже у превазилажењу симптома ПТСП-а и даје јој могућност да се докаже као "успешна мајка". 

Спроведена су бројна истраживања на ову тему, а једно наше истраживање укључивало је 150 прворотки и открило је учесталост, од два процента, појаве овог поремећаја након месец дана од порођаја. 

Прочитајте још: Пет ПИТАЊА која сви постављају ТРУДНИЦАМА, а доводе их до лудила

Учесталост постпорођајног ПТСП-а у свету се процењује на око два одсто породиља, али је значајно већи проценат

Знамо данас да се већина породиља са симптомима трауматског стреса спонтано опорави у прва три месеца након рођења детета и важно је напоменути да све оне не развију теже форме психолошких поремећаја.

Прочитајте још: Које ГОДИШЊЕ ДОБА је идеално за БЕБУ: Да ли је сада право време

Човек има велику моћ да се прилагођава новонасталим ситуацијама и да у том процесу настане оздрављење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas