· · Коментари: 0
ВЕРОВАЊА

Највише вампира живело је у Подунављу, а проблем је решен КИНЏАЛОМ

Дракулу су мрзели немачки трговци, јер је решио проблем крађе и просјачења.

1623929713_Depositphotos_43944601_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Веровање потиче још из старог Египта, чији су становници дубоко веровали да преминули, након смрти, и даље има људске потребе.

- Мумифицирање је настало због тог веровања, што је забележено у свим египатским хијероглифима од трећег века пре наше ере па на овамо, каже Дејан Танић, в.д. директора Историјског архива у Јагодини.

Прочитајте још: Бетмен је био дебељушкасти месар, а Холивуд је на њему зарадио милијарде! (ВИДЕО)

Многштво вампира у Хабсбуршкој монархији

Дејан Танић Фото: З. Г.

Према његовим речима, у српској народној традицији веровање у натприродне силе - вампире и вештице - потиче из 18. века. Вук Караџић је документовано у страним и српским историјским и књижевним изворима, да је веровање из периода Хабсбуршке управе на српским просторима и било је широко распростањено.

Највише вампира било је у Подунављу!

- Веровање у вампире било је веома изражено у Подунављу, а како би се то истражило, Марија Терезија послала дворског лекара да то испита - каже Танић. - Они су закључили да је реч о празноверју и да нема реалних чињеница које би указивале на постојање натприродних сила.

Императорка је организовала научнике да у Србији истраже проблем са вампирима...

Веровање било толико распростањено да је урађен државни пројекат, јер је императорка Марија Терезија наредила испитивање те појаве на простору од Чешке до Ђердапа.

Влад Цепеш, савезник Ђурађа Бранковића

Историјска личност Влад Цепеш (Тепеш) Дракула, некадашњи владар Влашке, који је столовао у престоници Трговиште, на подручју данашње централне Румуније, био је православац и политички и војни савезник српског деспота Ђурђа Бранковића.

Споменик Цепешу Фото: Депозит

Прочитајте још: Иванов је покушао да оплоди шимпанзе ЉУДСКОМ СПЕРМОМ, а циљ је био један! Шта се КРИЛО иза НАЈОЗБИЉНИЈЕГ светског пројекта! (ВИДЕО)

Био је изузетан владар, али веома суров, који је на сваки начин морао да спречи турске походе и криминал у држави, због чега се одлучио на екстремне мере.

Влада Цепеша су мрзели немачки трговци.

Пошто је био свестан позиције кнежевине Влашке на Балкану и у свету, јер је то била мала земља која је морала економски да опстане, увео је посебне привилегије за домаће трговце, а велике таксе за стране.

Унапредио је трговину у Влашкој, али је ограничавао немачке трговце који су га прогласили суровим владарем, тепешом, што је значило "набијач на колац".

Прочитаје још: Едисон је украо патент и рекао: Тесла, ви не разумете амерички смисао за хумор!

Крађу решавао набијањем на колац

Приче о његовој суровости су преувеличане. Постоји анегдота по којој је један немачки трговац у време вашара дошао у неко влашко место и видео пребогате тезге са робом за којима није било продаваца. Ишао је пола километра кроз тај базар и није видео живе душе, јер су сви били у крчмама у центру. Кад је једног старину питао зашто нико не чува своју робу, он му је одговорио да код њих већ две године нико није набијен на колац због крађе.

Похватао је све лажне просјаке!

- Према истинитој причи, Влад је проблем криминала решио у једном дану 1437. године: издао је кнежевски проглас да ће сви просјаци тог и тог дана на том и том месту бити богато даривани и нахрањени. Десетак хиљада правих и лажних просјака сакупило се тог дана у Трговишту. Кнежеви дворани и чиновници успели су да из импровизованих шатри извуку стварне инвалиде, а лажне просјаке, који су били класични друмски разбојници, лопови и џепароши, живе су спалили - вели Танић.

Прочитајте још: Примитивни номади су направили прецизан астрономски сат: Да ли су дошли са ОРИОНА?

Мит о вампиру развио је Брем Стокер

Приче о овом владару ширили су његови савременици, а мит о вампиру Дракули настао је с временом, највише захваљујући писцу Брему Стокеру. То је био и први пут да се у светској литератури помиње шљивовица, јер у његовом роману Дракула свог госта Џонатана Харкера понудио овим пићем.

Јагодинци у Цариграду
До прве половине 18. века, велики део српског живља са простора Срема, данашњег Београда, али и Јагодине, био је пресељаван на простор шире околине Цариграда. Срби су били задужени за одржавање цариградског водовода, односно инфраструктуре, која је ишла од европског дела Турске ка њеном азијском делу.
Први пут се у свету чуло за шљивовицу у књизи "Дракула" Брема Стокера.

Изузетно снажно веровање у вампире постојало је и код чувених галипољских Срба, односно Срба пресељених на простор Галипоља, данашњег Истанбула. Прва насеља на простору данашње Турске настала су у широј околини Једрена, у првој половини 16. века.

Србе расељавали због вампира

- Постоје историјски подаци да су деведесетих година 16. века многа српска насеља Срба била расељена у друге делове Турске због страха од вампира! И у тадашњим турским и српским изворима забележено је ово значајно веровање у натприродне силе. Можда је због временских и животних услова, који нису били прилагођени балканском начину живота, или због напорног рада, анемије, куге или других пошасти дошло до масовних болести и великог умирања људи, али је све довођено у везу са утицајем демонских, натприродних сила и све је приписивано вампирима. На тај начин празноверје је утицало на историјске процесе - констатује Танић.

Прочитајте још: Александар је победио последњег самураја, понизио Јапан и вратио се кући

Јауде у могилама

Прасловенско веровање у вампире посебно се везује за јауде, децу која су умрла некрштена, па су се повампирила. У Украјини, делу словенске прапостојбине, то веровање било је веома развијено, нарочито у време татарских похода. Татари су жене и децу одводили у робље, а због напорног пута, много деце је умирало. Сви који су умрли на "путу робља" сахрањивани су у могилама, заједничким гробницама из којих су се наводно "јављали" јауди и нападали путнике.

У Влашкој је било више утвара него људи

- Један од козачких заповедника причао је младим саборцима шта му се дешавало док је, јездећи из Јампоља за Хуљај поље, пролазио поред могила. Кад му је нешто скочило на седло, окренуо се и угледао дете светлих очију које је цвилело, али је муњевито скочило и ујело га иза ува. "Хосподи, вампир!", помислио је, али будући да је дуго служио у Влашкој, где утвара има више него људи, знао је да им доскочи. Скочио је на земљу, ударио кинџалом (кратким копљем) у земљу и повикао: "Пропадни, погини!" Дете је с његовог врата пало низ руку, па низ копље и у земљу се закопало. Он је потом кинђалом "ударио" крст по земљи и наставио да језди. То је 1649. године записао Овсивуј, по чину есаул Перејаславског пука запорошке војске - испричао нам је Танић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.