Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВО ВОЋЕ

НАЈЗДРАВИЈА НАМИРНИЦА НА СВЕТУ: Ово воће снижава притисак, али и спречава срчани и мождани удар!

Широк спектар здравствених и нутритивних вредности.

1607435877_Depositphotos_94417398_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Урме имају широк спектар здравствених и нутритивних вредности, па многи тврде да је то најздравије воће на планети. Готово да нема болести код које урме не могу да помогну.

Одличан извор гвожђа

Анемични пацијенти требало би да једу што више урми, јер су оне одличан извор гвожђа. Око 100 грама урми садржи око 0,90 милиграма гвожђа, што је око 11 посто препорученог дневног уноса. Гвожђе, као део хемоглобина унутар црвених крвних зрнаца, одређује носивост кисеоника у крви. Највише потребе за гвожђем имају деца у пубертету и труднице.

Прочитајте још: Пробајте! Једна ВОЋКА лечи СТЕРИЛИТЕТ КОД ЖЕНА

Заустављају пролив

Урме садрже калијум, који је користан код заустављања дијареје. Осим тога, помажу да се цревна флора што брже обнови. 

Редовним узимањем урми олакшаћете цревима да створе добре бактерије.

Лек за тврду столицу

Исто као што заустављају дијареју, урме могу да помогну да се храна брже и лакше свари. Потребно је узети неколико урми и увече их ставити у чисту воду. Током ноћи оне ће пустити свој сок, који је изврстан лаксатив, што ће стимулисати лења црева. 

У САД, урме се фабрички пакују у мале бочице као лекови и прописују се за затвор.

Прочитајте још: Истраживања кажу 4 УРМЕ дневно за здравље, све БЛАГОДАТИ воћа старог 8.000 година!

Регулишу телесну тежину

Због високог удела храњивих материја, урме код човека изазивају осећај ситости и помажу при мршављењу. Ако на празан стомак поједете урму, она ће регулисати рад црева и организму дати потребни шећер. Урме немају холестерол, али имају доста шећера, па бисте од претераног узимања урми могли да се угојите.

Килограм урми садржи близу 3.000 калорија, што представља минимум дневних потреба човека који је активан цео дан.

Снижава холестерол

Урме имају способност да смање ниво ЛДЛ лошег холестерола у телу. Зато је ово изврсна храна за људе с високим холестеролом, који узрокује масне наслаге у артеријама, које доводе до стварања крвних угрушака и других срчаних болести.

Прочитајте још: Имају невероватну моћ: Зашто треба да уврстимо РОТКВИЦЕ у исхрану

Фото: Депозит

Јачање срца

Особе за слабим срцем могу да користе ово невероватно воће. Током ноћи потопите урме са семенкама у воду. Ујутру уклоните семенке из урми, самељите их у блендеру заједно са водом у којој су током ноћи стајале. 

Овај природни лек узимајте неколико пута дневно како бисте ојачали срце.

Смањују крвни притисак

Урме су веома погодна храна за људе који пате од високог крвног притиска. Оне садрже врло мало натријума, а богате су калијумом. Стандардна порција од пет или шест урми даје око 80 милиграма магнезијума, есенцијалног минерала који доприноси ширењу крвних судова.

Истраживања показују да 370 милиграма магнезијума дневно може смањити крвни притисак.

Штите од можданог удара

Једна од кључних предности урми је њихова способност да регулишу рад нервног система, захваљујући богатом садржају калијума. Истраживања су показала да већи унос калијума (око 400 мг) може смањити ризик од можданог удара за 40 посто.

Прочитајте још: Један од најстаријих српских народних лекова: Разлози зашто је добро да пијемо ЧАЈ ОД КАМИЛИЦЕ

Повећавају сексуалну издржљивост

Прегршт урми потопите у козије млеко и оставите да стоји током ноћи. Ујутру урме измиксајте с млеком, додајте мед и кардамом (врста зачина). Овај сируп могу пити особе оба пола, јер он јача тело и појачава ниво енергије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas