Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАКЛОН ДО ПОДА! Бразилски пар посадио 2 МИЛИОНА садница и ОЖИВЕО посечену шуму: Погледајте невероватне слике ПРЕ и ПОСЛЕ (ФОТО/ВИДЕО)

Прича која ће вам улепшати дан

1619613576_1.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе
Oglas

Прослављени бразилски фотограф Себастијао Салгадо и његова супруга Лелиа Делуиз Ваник нису могли да се помире са делом Атлантске шуме који је био огољен бесомучном сечом.

Одлучили су да покажу шта мала група људи може да постигне, а 20 година касније имају чиме да се похвале.

Брачни пар који је населио огољене гребене планинског краја у Бразилу је за само две деценије посадио око своје куће 2 000 000 стабала дрвећа и направио читаву оазу, ваздушну бању и стециште за многе животиње, биљке и инсекте.

Обогатили екосистем

Себастијао и Лелиа основали су “Институто Терра”, малу организацију која је до сада посадила четири милиона младица, потпуно обновивши и проширивши део некадашње шуме.

Фото: ФацебоокПринтсцреен/Нисте знали/Елена Јањиц-Вељановска

„Постоји једно једино биће које може да претвори угљен-диоксид у кисеоник, а то је дрвећа. Морамо поново да садимо шуме. Са њима ће се вратити и животиње“, истиче Салгадо.

Према његовим речима, код пошумљавања се мора празити да се на сваком подручју саде домаће сорте. Након веома пажљивог бирања и садње аутохтоних врсти, читаво подручје је оживело невероватно брзо у наредних две деценије.

Некадашњу смртну тишину заменила је какофонија звукова птица, инсеката и других животиња.

Све у свему, 172 врсте птица, 33 врсте сисара, 15 врста гмизаваца, 15 врста водоземаца и 293 врсте биљака поново чине богат екосистем.

Погледајте невероватан снимак како је све изгледало пре, а како после:

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas