· · Коментари: 0
ПОВЕРЕЊЕ

Након порођаја КЉУЧНО је да имате ПОВЕРЕЊЕ у свог ЛЕКАРА

Важно је знати!

1604669571_Depositphotos_334287734_xl-2015.jpg
Фото: Депозит

Докторка Маја Милосављевић, психијатар, Шеф Кабинета за перинаталну и репродуктивну психијатрију Института за ментално здравље у Београду причала је о факторима који могу допринети настанку постпорођајног ПТСП-а, као и о важности поверења у здравствене раднике.

Најчешће се настанак овог поремећаја повезује са потешкоћама у вези са зачећем, непланираним трудноћама, првороткама, незадовољавајућом социјалном подршком, претходном историјом психијатријског лечења жене, токофобијом - страхом од порођаја, али и свим трауматским искуствима у вези са претходним трудноћама или рођењима детета, као и спонтаним побачајима.

Прочитајте још: БРЗА ХРАНА не само да вас ДЕБЉА, него вас чини и ГЛУПИМА

Од значаја је и начин порођаја (инструментални вагинални или хитан царски рез представљају већи ризик) и доживљени бол током рађања. 

Анксиозност значајно повећава интензитет доживљеног бола.

Шта би будуће мајке требало да предузму да не би дошло до овог поремећаја?

- Здравствени радници (гинеколози, анестезиолози, медицинске сестре, бабице, педијатри) воде жену кроз период трудноће и порођаја.

Траума
Неретко жене бол доживљавају као потенцијалну животну угроженост и због тога порођај тумаче као трауму. Ипак, методе безболног порођаја нису довеле до очекиваног ређег појављивања трауматских искустава повезаних са рађањем.
Не смемо заборавити да су здравствени радници, поред партнера, најважнија подршка.

- Захваљујући доброј сарадњи са здравственим радницима и поверењу у њих, жена постиже утисак о поседовању контроле током порођаја, чиме се смањују њен стрес и анксиозност, као и потреба за аналгезијом. Настаје осећање задовољства, испуњености и емоционалног благостања након порођаја - рекла је докторка.

Прочитајте још: Када се јави ова болест СМРТ може да наступи за 20 минута, а СРБИЈА је једна од 4 земље која примењује најмодернију терапију

Значајно је да се жена адекватно и благовремено информише о процесу рађања, предностима и ризицима појединих медицинских процедура које се могу догодити током њега, да би на тај начин могла да активно учествује у доношењу одлука.

На који начин се лечи особа под посттрауматским стресом?

Укљученост породице
Од изузетног је значаја укључити чланове породице у терапијски процес, објаснити им природу поремећаја и врсте лечења и научити их како да пруже подршку и разумевање породиљи. 

- Симптоми овог обољења су предвидиви и подложни лечењу, не одражавају личну слабост или мању вредност породиље као жене или мајке.

Лечењу се приступа интегративном методом, уз психотерапију и, по потреби, укључивањем медикамената, а терапија се индивидуално планира за сваку породиљу.

- Наглашавам да се симптоми трауматског стреса, или у интензивнијем облику показатељи постпорођајног ПТСП-а, у највећем броју случајева спонтано повлаче у току прва три месеца након рођења детета.

Прочитајте још: Сазнајте у који ТИП ГОЈАЗНОСТИ спадате и како да тај проблем решите!

- Потребно је потражити стручну помоћ уколико настане значајна дисфункционалност породиље или се јаве симптоми високог интензитета - нагласила је докторка.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.