· · Коментари: 0
обратите пажњу

Намирнице које су најподложније КВАРЕЊУ и ЗАРАЗАМА

Узрок великог броја заразних болести управо је храна која је лоше третирана у процесу обраде, или је веома подложна кварењу док је у сировом стању.

1604678043_Depositphotos_4527906_xl-2015.jpg
Фото: Депосит

Ево на које прехрамбене производе посебно треба обратити пажњу.

Стручњак за сигурност хране Бил Марлер набројао прехрамбене производе који су најподложнији заразама и кварењу.

Прочитајте још: СОС ПЛАН: Испумпајте стомак за 24 сата

Унапред исецкано воће и поврће

Сечење и паковање је "савршен начин за размножавање исеката", каже Марлер. Што више људи дира храну пре вас, већа је могућност заразе.

Кишница и вода из река и језера

- Све оно од чега се можете разболети налази се у нефилтрираној води - тврди Марлер. Непрочишћена вода готово увек садржи животињске фекалије од којих врло лако можете зарадити пробавне сметње, али и опасније болести. Таква вода шири ешерихију коли и хепатитис А, које могу имати и смртоносне последице.

Прочитајте још: ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ: Поморанџа и јаја и 15 килограма мање

Необрађено брашно

Већина људи сматра да је обично брашно безопасно, али заправо је велики преносник бактерија. Сирово, необрађено брашно узорковало је инфекцију Е. Цоли у 24 америчке државе. Марлер каже да већина људи сматра како је највећи проблем у сировом тесту необрађено јаје, али заправо је и необрађено брашно. Највећи проблем је што га чак не морате ни појести, сирово брашно може вас заразити и ако након његове употребе не оперете руке.

Сирово месо

Марлер тврди како се месо треба термички обрадити на температури већој од 160 степени како би се убиле све бактерије.

Сирова јаја

Досадашње епидемије салмонеле су нас углавном научиле да се јаја увек морају обрадити па тек онда конзумирати. Исто препоручује и Марлер.

Прочитајте још: Не волите чај, направите СОК: Рецепт за мало другачију НАНУ

Непастеризовано млеко и сок

Слично као с конзумирањем воде из језера или кишница, у задње време се људима саветује да пију што више непастеризованих пића јер тако наводно у организам уносе више нутритивних вредности.

- Нема никаквог смисла пити пиће које у себи може имати бактерије, вирусе и паразите, ако се то све може избећи једноставним процесом пастеризације - тврди Марлер.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.