· · Коментари: 0
САВЕТИ

Направите МЕЛЕМ за опекотине од ТРИ састојка које има свака кућа

Опечену руку не стављајте под хладну, већ намажите домаћим кремом који се прави једноставно

Depositphotos_205813996_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Никада не стављајте руке под млаз хладне воде уколико се опечете док се бавите кухињским пословима. Већина управо то ради да би кожу охладила и спречила стварање пликова, што је погрешно!

Вода помаже само накратко смањењу осећаја бола, баш због тога што хлади кожу и нерве. Већ после 20 минута од тренутка хлађења бол се поново враћа, јер се температура коже у међувремену подигла, наглашавају стручњаци, саветујући шта треба предузети.

Прочитајте још: Имате проблем са НЕПРИЈАТНИМ МИРИСОМ СТОПАЛА? Уместо скупих крема пробајте ПРИРОДНА РЕШЕЊА

Одмах по настанку опекотина кратко треба пустити хладну воду, а затим топлију да би се подстакла циркулација. Температура воде требало би да буде између 20 и 30 степени.

Чим се опечете пустите хладну воду, па топлу да подстакнете циркулацију.

Међутим, најбоље решење за опекотине је мелем који на једноставан начин може да се направи у кућним условима, са роком трајања од годину дана, уколико се чува у фрижидеру. Прави се тако што се три пуне кашичице свињске масти неколико пута проперу у хладној води, а затим помешају са једним беланцетом и чашицом домаће ракије, најбоље комовице. Састојци се сједине и муте миксером док маса не постане компактна, попут шлага за торту.

Прочитајте још: Направите кућни ВЕЛНЕС за 50 динара: Једноставне купке које ће вас препородити

Овако спремљен мелем делотворан је код опекотина од уља, рерне, вреле воде, сунца... Опечено место током дана премазујте од три до четири пута, у танком слоју. Након наношења мелем не изазива болове, а на опеченом месту не остају ожиљци.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.