· · Коментари: 0
ДЕЦА

Направите облаке, маглу и кишу у ТЕГЛИ и будите УЧИТЕЉ свом детету

Да бисте покренули вашег малишана којем сигурно није претерано забавно последњих дана, предложите му да сам или заједно са вама покуша да изведе мали експеримент код куће. Тако ће учинити садржајнијим бар једно поподне.

Depositphotos_38643605_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Томислав Сенћански, физичар и популаризатор науке, у књизи "Мали кућни огледи" ("Креативни центар") препоручује да направите "облак у боци" и наводи читав поступак како се то ради.

Прочитајте још: Деца ће бити одушевљена и тражиће још: Потребни су вам папир и фломастери да направите ЧЕТИРИ ВОЈВОДЕ

Потребно вам је:

  • - стаклена флаша са ширим грлићем
  • - картон са већим отвором
  • - коцка леда
  • - топла вода

Поступак је следећи:

  • - Сипајте у боцу мало топле воде.
  • - Поклопите грлић флаше картоном, са отвором у средини.
  • - Ставите коцку леда на картон.

Прочитајте још: ТРИ разлога зашто су БАЈКЕ боље од цртаних филмова

Приметићете да ће се испод поклопца створити облаци. Јер, водена пара се диже са површине воде, долази до леда и кондензује се у виду облака, као и у природи. Водена пара се диже у више слојеве атмосфере, где је ваздух хладнији, при чему настају облаци.

И ето, један дан сте провели као научник.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.