· · Коментари: 0
наука

НАСА планира нови пројекат за ТАМНУ СТРАНУ МЕСЕЦА: Телескоп ће моћи да сними оно што не може ни један

НАСА планира изградњу радио телескопа на тамној страни Месец, чији задатак ће бити да анализира сигнале из свемира и који ће моћи да хвата и радио-таласе које не могу да сниме телескопи на Земљи.

1618737239_Depositphotos_384571242_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Америчка свемирска агенција позвала је истраживаче да се пријаве за учешће и подршку у низу пројеката, а међу њима је и Лунарни радио-телескоп у кратеру. Очекује се да овај радио-телескоп буде успешнији од оних на Земљи, јер нема ометања других радио таласа, као што је случај на нашој планети.

Овај пројекат, који је тренутно тек у плановима, могао би да хвата и радио-таласе које одбија Земљина јоносфера, па не стижу до земаљских телескопа. Сигнали чија је таласна дужина већа од 10 метара, не могу да прођу кроз јоносферу, а могли би да открију веома важне научне податке.

Прочитајте још: Мудре мисли Лава Толстоја: "Два најмоћнија ратника су стрпљење и време"

Како објашњавају из НАСА, такви радио таласи могли би да послуже проучавању раних стадијума развоја свемира, времена када су настајале прве звезде, преноси Бизнис инсајдер.

НАСА још није званично преузела овај пројекат, али је одобрила пола милиона долара за његово финансирање, односно разраду концепта.

Очекује се да овај телескоп ради слично као онај у Аресибу, који се недавно срушио.

 ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.