Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

Научите свог пса како да се понаша: Ево шта треба да урадите да ваш љубимац не би лајао ноћу

Питате се због чега ваш пас лаје током ноћи? Постоји више разлога, а да бисте то спречили примените неки од следећих савета.

1615379250_Depositphotos_227582078_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Ништа не може да уништи миран сан као пас који непрестано лаје ноћу. Срећом, постоји решење.

1. Сазнајте зашто лаје

Пратите где и кад ваш пас почиње да лаје. Да ли је то у данима када сте променили нешто у његовој дневној рутини? Да ли је ишао у шетњу? Пси најчешће лају због досаде, страха, пажње или здравственог стања.

Прочитајте још: Омиљени пас краља Петра: Ова куца је најсрећнија када јој дате задатак!

2. Отерајте досаду

Пси често лају из досаде, а узрок томе може бити недостатак интеракције, вежбања или менталне стимулације. Ако остављате свог љубимца самог преко дана, будите сигурни да ће он тражити сву вашу пажњу чим стигнете кући. То може бити напорно кад после посла желите да се опустите, а ваш пас је постао хиперактиван. Вероватно је спавао целог дана. 

Смислите рутину која се уклапа у ваш животни стил, али и начин да свог мезимца активирате физички и психички.

3. Физичка активност

Дуга шетња ће најбоље изморити вашег пса и тиме осигурати и вама и њему леп сан. Ако не можете да га прошетате, онда се фокусирајте на бацање лоптице, коју ће вам доносити. Пси који не вежбају постају тужни и депресивни или анксиозно лају.

Прочитајте још: Ветеринар тврди да псеће године не постоје: "Ево колико ваш пас заправо има година" (ВИДЕО)

Фото: Депозит

4. Психичка стимулација

Како је акценат увек на вежбању, понекад се заборави на психичку стимулацију, која је псима пођеднако потребна. Пробајте са сакривањем играчака и усмеравајте пса где да их тражи. Када учините све да ваш пас буде физички и ментално активан, омогућићете му одмор током ноћи и сигурно неће бити лајања.

5. Превазилажење страхова

Неки пси могу постати нервозни или плашљиви из различитих разлога. Ноћни лавеж се дешава када је пас асоцијалан. Ово у љубимцу може проузроковати страх од људи, објеката и других животиња. Ово може да се реши излагањем животиње окружењу изван дворишта. Пси морају да се социјализују, не само са другим људима и животињама већ и са околином.

Прочитајте још: Пре него што изађете из куће помазите пса, а постоји добар разлог

Поента је да се пас осећа сигурно и да зна своју улогу у породици.

6. Да ли лаје када тражи нешто?

Пси посматрају власнике и познају њихову рутину. Често лају када су узбуђени. Ако имате вечерњу рутинску шетњу, они ће лајати када вас примете како идете ка вратима у то доба. Ако се сместите у кревет и пас лаје на вас док не устанете да му дате посластицу, да га помазите или га пустите напоље, он ће научити да понавља то понашање. Најбољи начин да спречите лајање јесте игнорисање, а када престане, наградите га посластицом. Пас ће у почетку престајати са лајањем на неколико секунди, али временом ће се то претворити у тишину. Када се награди понашање пса, оно ће се поновити. Поента је да временом прекинете са наградом.

Прочитајте још: Одвео је пса на шишање, а када се вратио није могао да верује како изгледа: "Ово више није пас" (ФОТО)

7. Проверите здравље пса

Лајање може бити начин изражавања бола или другог здравственог проблема, а можда је и од старости. Прекомерно лајање може изазвати било која болест или стање звано синдром когнитивне дисфункције. Ако сматрате да је то узрок лајања, одведите пса код ветеринара.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas